fbpx

Familien Preuss stortrives med bylivet – Vi blir nok aldri helt ferdige med huset, sier Paal Preuss, og tenker på jobben som er gjort og alt arbeid som gjenstår.  – Men det er jo sånn med gamle hus. Det dukker stadig opp noe som må ordnes.  

Tekst:  Willy Nilsen • Foto: Per Stian Johnsen

Vi sitter på det romslige kjøkkenet i Parkveien 6 og prater om alle prosjektene som er gjennomført, og de som står for tur. Det har bare gått knappe to år siden Paal og Therese flyttet inn med tre av sine fire jenter, og for en besøkende ser det ut til at det meste allerede er på stell.  

Familien hadde bodd 17 år på Lovisenberg i et moderne hus på en naturtomt  i landlige omgivelser med dyreliv og fuglekvitter rett utfor døra da tanken om flytting tok form. Det var på ingen måte mistrivsel som gjorde at de så seg om etter noe annet, nærmere bestemt et gammel hus med sjel og sjarm. Så dukket det opp – drømmehuset!  Parkveien 6 var til salgs. En fornem, gammel villa som sårt trengte flittige hender for å få tilbake noe av fordums storhet.

Familieråd

Det startet med familieråd. Det aller viktigste var at Paal og Therese var enige, og at barna også var positive. Når først avgjørelsen var tatt, ble det virkelig fart i sakene. Flytteprosessen ble unnagjort på rekordtid. Det dukket opp en kjøper som absolutt ville bo i huset på Lovisenberg. Og budet som ble lagt inn for Parkveien 6 ble akseptert. De to flyttelassene møttes så å si på tunet utenfor huset på Lovisenberg.

Oppussing!

– Vi var godt forberedt og visste at det ville bli veldig mye å gjøre. Vi startet med å pusse opp TV-stua, som opprinnelig ble kalt biblioteket. Soverom for oss og jentene ble også priori-tert. Så var det bare resten igjen, sier Therese. Og resten dreide seg om utallige detaljer fra kjeller til loft. Om en hage som hadde forfalt gjennom flere år og om en stor investering for å redusere strømforbruket.

Etter bybrannen

Det aller meste av bebyggelsen i området ved Biørnsborgparken ble offer for bybrannen i 1886. Ufattelig nok kom biørnsborgvillaen (som i senere tid er politistasjon) helskinnet gjennom brannen. Ulf Hamran har sett nærmere på historikken til Parkveien 6, og skriver i et notat at det trolig var manufakturkjøpmann Magnus Juell fra Arendal som oppførte den nye murbygningen i 1887. Juell hadde vært sterkt engasjert i anlegget av Biørnsborgparken i 1890-årene, og bidro sterkt til anskaffelsen av fontenen som nå står på Torvet i Kragerø.

Huset har skiftet eiere flere ganger. De to siste eierne før familien Preuss overtok i 2018, var i en kort periode på 1990-tallet bokhandler Hans Fredrik Møller, som solgte til Rolf Grünner-Hegge. Han hadde huset frem til sin død i 2017.

To år etter at Therese og Paal overtok huset, kan de gjøre opp en status – selv om mye fortsatt gjenstår. I kjelleren er det mange boder og i tillegg en garasje på 40 kvadratmeter. I første etasje er det blitt et stort kjøkken etter at veggen mot spisestua ble fjernet. Tre stuer er nå pusset opp på en måte som får frem balansen mellom å ivareta husets identitet og en brukervennlig bolig. I andre etasje er det fire soverom, kontor og to bad. Loftet er etterisolert, og dette er en av kildene til energisparing. Den andre er varmepumpe som tar hånd om restenergien fra luft til vann som forsyner radiatorene å gir god og jevn varme. Kuldetopper om vinteren tar en varmtvannsbereder seg av. Faktum er at strømforbruket er halvert. Et tredje energisparende tiltak er restaurering av de originale vinduene som er i full gang. 

En ny hage

Underveis i arbeidet med restaureringen har Therese og Paal dokumentert hva som er gjort. Bildene fra hagen kunne fått hvem som helst til å gi opp et eventuelt håp om orden og god plass. Men de gikk på med krum rygg. Det eneste som stod igjen etter at hele hagen ble rensket ned til grunnfjellet, var en blodbøk på en ny og plettfri gressplen. Nyetablert parkering med brosteinimitert marktrykk betong har nettop sett dagens lys, og passer perkfekt in i en ellers velstelt hage. Den nye hagen er også nå omgitt av et nytt smijerns gjerde, som de etter eget design med imiterte klinknagler syntes passet fint til huset, og som kan stå som monument for godt utført jobb. Nye bed og beplantning er også kommet på plass.

Begge i full jobb 

Et naturlig spørsmål er hvordan man får tid til dette når begge er i full jobb. Therese jobber som  avdelingsleder for Restaurant og Matfag på Hjalmar Johansen  Videregående skole i Skien. Paal er i Nordsjøen, der han i hovedsak jobber med hydraulikk og Subsea utstyr. Han jobber mye når han er på jobb og har mye fri når han er hjemme. Det er en av forklaringene på at så mye er på stell og i takt med planleggingen. I tillegg er Paal ganske nevenyttig. De to har mange gode venner som har hjulpet til, sammen med innleide firmaer som har utført arbeid for å komme videre i prosessen.

De er stolte av det de har fått til, og vil dele æren med gode håndverkere som: Kragerø-snekkeren Thomas Kornrud, Malermester Rune Brekka, Olaf Paulsen & Sønn, Gulv-støypern Ken Rune Leiknes, Kragerømaleren Rolf Henning Solvik Nilsen og Snekker Pål Engedahl. 

Fornøyd med bylivet

Therese og Paal er godt fornøyd med bylivet og trives godt i det nye, hyggelige nabolaget. Jentene har også funnet seg godt til rette. – Det er jo mer sentralt i Parkveien enn på Lovisenberg, der bil var et nødvendig transportmiddel, sier Paal.  – Det er andre lyder i byen enn på landet, og andre muligheter til opplevelser. Vekkeklokka er godlyden fra ferga Jesper som går fra byen klokka kvart over seks.

Familien Preuss gleder seg stort til å tilbringe sommeren i et (nesten) ferdigstilt hus og nyte late dager i sommerbyen Kragerø!