fbpx

Lydbokinnleseren Kristine Rui Slettebakken fra Kragerø har debutert som forfatter

Tekst: Angelique krafft • Foto: Matias Fosso

Jo har skjedd er en bok full av fart og språklig overskudd, og det tok heller ikke mange månedene fra forfatteren leverte sitt første manus, til hun ble nominert til Norske barne- og ungdomsbokforfatteres gjeve debutantpris, Trollkrittet. Jo har skjedd handler om Frida og overgangen fra barn til ungdom, fra vennskap til kjærlighet, fra å ville skille seg ut – til å ville være som alle andre. Fra juryens begrunnelse: «Av og til kjem ein romankarakter spurtande inn i livet til lesaren, og blir der. Slik er det med Frida i Kristine Rui Slettebakken si debutbok Jo har skjedd.»

– Frida har fart i seg. Hun er muligens en blanding av mine egne helter som barn, Ronja Røverdatter, Pippi Langstrømpe og Tonje Glimmerdal. En fartsfylt og sterk, men samtidig sårbar type, forteller Kristine på telefon fra leiligheten sin på Kampen i Oslo.

Kampen er et strøk i gamle Oslo, mellom Tøyen og Vålerenga, preget av eldre bebygg-else fra 1800-tallet, særlig trehusbebyggelse. Området kan minne litt om Kragerø, noe Kristine er glad for. Hjembyen har hun nemlig i hjertet sitt. Hun forteller om en fin oppvekst i Kragerø i en herlig og sammensveiset trebarnsfamilie.

– Fra tidlig barndom fikk jeg inn bøker og litteratur. Jeg ble lest mye for og hadde en mamma som stadig lånte bøker fra biblioteket til oss. Det at jeg er så glad i høytlesning og jobber som lydbokinnleser, kommer nok fra hvordan jeg vokste opp i Kragerø, sier hun.

Den røde tråden

43-åringen forteller at hun alltid har skrevet, men mest for seg selv. Å være et tenkende og følende menneske har vært hennes greie, noe valg av studier opp igjennom årene også vitner om. Kristine har studert teatervitenskap og litteraturvitenskap i Bergen, praktisk pedagogisk utdanning i teater, litteraturvitenskap og nordisk litteratur i Oslo. Hun har treårig skuespillerutdanning ved Niss og nå sist, et toårig forfatterstudium ved Norsk Barnebokinstitutt som hun fullførte i 2019.

– Det var under forfatterstudiet, med oppgaver, tilbakemeldinger og det å skrive jevnlig under press at mye falt på plass for hva jeg har lyst til å gjøre. Å skrive er vanskelig, men også lett, om du skjønner, sier Kristine.

Leken skapertrang, nysgjerrighet, vitebegjær og historiefortelling vikler seg ut som en lang rød tråd i Kristines gjøren og væren. Hun var den sjenerte jenta på barneskolen som drømte om å bli skuespiller, som ble skuespiller, så lydbokinnleser og i dag er hun forfatter. 

– Men, det å studere har hele tiden vært et tilbakevendende tema for meg. Det er som at jeg savner å skulle skrive en oppgave. Kristine ler.

– Jeg har vært veldig god på være blakk. Jeg har valgt studier etter hva jeg har ønsket å gjøre, ikke nødvendigvis tenkt fornuftig for å få en sikker og trygg jobb. Bortsett fra studiet som teaterpedagog. Da tenkte jeg at jeg kunne få flere bein å stå på og undervise, noe jeg også gjorde som dramalærer på Jessheim videregående i fire år. Når jeg opptrer, leser inn bøker eller skriver, lever jeg meg inn i rollene. Det er det jeg liker. Jeg har studert og utforsket. Det tok meg bare litt tid å forstå at alt jeg gjør har en sammenheng, smiler hun. 

«I dag er jeg glad for veiene og omveiene jeg har tatt»

Skuespilleren og stemmen i øret

Som nyutdannet skuespiller i 2003-kullet ved Niss fikk Kristine jobb hos skåtøymannen Terje Sødal i Skuespillerkompaniet. Hun turnerte land og strand med forestillinger i regi av Den kulturelle skolesekken. Det var gøy, veldig givende og slitsomt å være så mye på reise, mimrer hun. Som skuespiller har Kristine spilt i flere filmer, blant annet Hjem til jul (filmen), serien Lillyhammer og i NRKSuper-serien «Alle sammen, sammen». 

Oppdragene med å lese inn lydbøker startet i 2007. Etter hvert ble det mindre film og teater og mer og mer lydbøker. Kristine jobber i dag som innleser for Storytel, Lydbokforlaget og Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB). En oversikt på Good Reads appen i februar i år viser imponerende 167 innleste bøker fra forfatteren med den inntagende stemmen. Alle som elsker en god krim og gode lytteropplevelser på Storytel, kan for eksempel høre på bøker av SJ Bolton, Anna Grue, Karin Slaughter og Charlaine Harris. Stemmen i øret ditt vil i så tilfelle tilhøre Kristine Rui Slettebakken.

– Jeg stortrives som lydbokinnleser, for øvrig en veldig takknemlig jobb i disse koronatider, ler hun. Men det er også en pirkete jobb som krever at jeg leser boka nøye først. Når jeg sitter på selvkjør i hjemmestudioet, bruker jeg tre timer per ferdig innlest time. Med tekniker i studio er det deilig å bare kunne konsentrere meg om selve lesingen. Da produserer vi en time lyd på to timer. Det er hardt arbeid, til tider hardere enn å stå på scenen, ifølge en annen lydbokinnleser som til vanlig jobber som skuespiller på Nationaltheatret. Men det gir meg en trygg følelse å vite at det alltid er en bok som venter på meg, forteller Kristine. 

Forfatteren

I dag er Kristine glad for alle veiene og omveiene hun har tatt, for som hun sier: Jeg har jo villet det samme hele tiden. Å være en historieforteller. Forfatterkarrieren fikk fart med et skrivekurs på Litteraturhuset.

– Det var forfatteren Niels Fredrik Dahl som holdt kurset. Jeg gikk en gang i uken. I det halve året kurset varte, var jeg i en herlig flyt. Etter det, litt tilfeldig, kom jeg over forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt. Jeg søkte, sendte inn tekst, kom til intervju og kom inn. I de to studieårene falt mye på plass for hva jeg har lyst til å gjøre, sier debutanten som ikke er fremmed for å skrive mye mer.

Så godt trives Kristine i sitt forfatterunivers at bok nummer to om Frida og Jo nettopp er sendt til siste korrektur, og skal komme ut i slutten av mai. I boka Sommer med Jo skal Frida bli med Jo på hytta, og hun gleder seg til saltvann, sol, is og gøy! Men alt blir ikke like problemfritt som Frida har sett for seg. For da hun oppdager noe som absolutt ikke er ment for henne, vet ikke Frida om hun skal late som ingenting eller bryte idyllen. Kan hun holde noe hemmelig for Jo? 

– Skriveprosessen er vanskelig å beskrive. Jeg lever meg inn i karakterene og utforsker setninger som kommer til meg. Rent praktisk liker jeg å komme i gang tidlig på morgenen. Å skrive en halvtime hver dag fungerer ikke for meg. Når jeg skriver, blir jeg oppslukt i det universet jeg har skapt. Jeg liker å være der lenge. Jeg setter av dager der jeg bare skriver og ikke gjør noe annet, sier Kristine. 

Kommer alltid tilbake

Til å være en som liker så godt å jobbe alene, har Kristine funnet ut at alt har en grense. År to i koronaens tidsalder, i et delvis nedstengt Oslo, betyr å være sulteforet på alt det andre hun også er glad i. Å bruke kulturlivet i hovedstaden, oppsøke teater, kino- og konsertsaler. Spise ute. Spille basketball. Møte venner. Familien. 

– Jeg må si at det er tungt og på tide med nye tider nå. Det skal bli virkelig godt å kunne reise til Kragerø igjen. En by jeg savner og som jeg alltid kommer til å dra tilbake til.