fbpx

På Hagvoll gård finner du selvbetjent lykke langs landeveien

Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen

Hagvoll gård i Sannidal
F.v: Hunden Jessi, Marlene og Ann Helen Levang, Birgithe Levai, Ragnhild og Eline Fuglestveit, Vetle Stranda Buen. Foran: Ragnvald og Lilly Fuglestveit. Håkon Fuglestveit var dessverre ikke hjemme da bildet ble tatt.

Det er fredag og det dufter kanelboller og ferske bakevarer. Den lille gårdsbutikken ved Kjølebrøndsveien er fylt med ureiste gårdsprodukter fra lokale bønder. Hagvoll gårds egne meieriprodukter og egg fra frittgående høner, honning, eplejuice, grønnsaker, blomsterbuketter og planter. Ikke visste vi at den ferske melken fra Jersey-kuene på Hagvoll kunne smake så godt, hjemme er den for lengst blitt fast følge i caffelatten. I tillegg bare må vi ha den upasteuriserte rømmen, bringebæryoghurten og den fantastiske steikeosten, en lokal halloumivariant, som blir produsert i gårdens mikromeieri. 

– Jeg hadde lenge en drøm om å åpne gårdsbutikk på Hagvoll. Da min gode nabo, Birgithe Levai, dukket opp, ble det fart i sakene. Hun er god på ting som jeg ikke kan. Med kunnskap og sans for interiør og design raidet hun låven og innredet gårdsbutikken med gamle møbler fra gården. Er den ikke fin, smiler odelsjenta Ragnhild Fuglestveit.

– Vi er veldig samstemte og nøye på at det vi formidler skal være ekte og hjemmelaget, sier Birgithe som står for baksten og blomsterbukettene i gårdsbutikken.

Gårdsbutikk på Hagvoll gård i Sannidal
Den lille gårdsbutikken er fylt med reiste gårdsprodukter fra lokale bønder

SLEKTSGÅRD FRA 1889

Som odelsjente i femte generasjon overtok Ragnhild og hennes daværende ektemann gården i 2008. Sammen reiste de nybygg til ammeku og melkekudrift. Flere bygninger ble restaurert og oppgradert med vedsentralfyring, solfangeranlegg og solceller til strømproduksjon på gården. En virksomhet som begynte med masse investeringer, 30 høner og noen få kuer, har siden gått mer og mer over til melkekudrift og videreforedling av melk. Dagens drift består av 200 høner og til sammen 60 kuer og kalver. Mesteparten av dyra er ennå kjøttfe. 8 kuer av rasen Jersey er valgt til driften på grunn av melkens særegenhet med høyt innhold av protein og fett, noe som egner seg svært godt i videreforedling av sunne melkeprodukter. 

– Dette hadde aldri gått uten alle disse flotte folka. Det rare er at jeg opplever at mennesker dukker opp i livet mitt akkurat når jeg trenger dem som mest. Som Vetle, for eksempel. Han kom inn på tunet en vinterdag og lurte på jeg trengte hjelp til snøbrøyting, begynner Ragnhild. 

17 år gamle Vetle Stranda Buen har vist seg å bli en uvurderlig gårdsgutt. På dagtid jobber han som lærling i entreprenørfirmaet Leif Øygarden, men tidlig og seint er han med og sørger for traktorarbeid, skraping, strøing og foring i fjøset. Han er altmuligmannen som har flyttet inn i bryggerhuset på gården, forteller Ragnhild. 

Ragnhilds tre barn har også fullt opp med gjøremål på gården både før og etter skoletid. Å drive gård handler om samarbeid, noe Eline (11), Lilly (14) og Håkon (15) er fullt innforstått med. Inne som ute er det alltid oppgaver, foring, melking, vedproduksjon, vedlikehold, reparasjoner og husarbeid. Lilly er desidert den som er mest delaktig i driften og hun har en genuin interesse for landbruk. 

– Ungdommene er helt supre! Vi har det mye gøy også, i all galskapen vi driver med her på gården. Og tro meg, det hadde aldri fungert uten morfar Ragnvald på 73. Han steller høner, gjør vedlikeholdsarbeid og har lært oss å gjerde inn beitemarker, smiler Ragnhild.

Frittgående høner på Hagvoll gård

– Det er dager da jeg synes det kan være slitsomt, men det er absolutt verdt det. Jeg er så stolt av alt Ragnhild får til her på gården, sier Ragnvald.

Den dyrekjære familien har også tre ender, en ponni og ikke minst gårdshunden Jessi, en to år gammel corgie som sørger for å gjete kuene inn fra gressbeitet. Det som for utenforstående ser ut som den vakreste gårdsidyll, er summen av samarbeid, hardt kroppsarbeid og ståpåvilje. Ragnhild storroser også sambygdingene sine.

– Her i Sannidal stiller folk opp for hverandre og folk kommer stadig innom. Sånn har det alltid vært her på gården. Det er aldri vanskelig å få hjelp når det trengs, sier hun.

MIKROMEIERIET

Enda en som dukket opp i livet til Ragnhild når hun hadde behov for det, er Ann HelenLevang. De møttes på Lundereid gård derbegge jobbet på oppdrag for TV2 produksjonen Farmen. Ragnhild var dyreansvarlig, Ann Helen hadde grøntansvar og de to fant fort ut at de hadde mye til felles med tanke for bærekraftig gårdsdrift og ureist matproduksjon.

Med Ragnhilds bakgrunn som bio-tekniker og hennes entusiasme ble ideen om et mikromeieri realisert. Ragnhild har både designet og fått bygget det lokale mikromeieriet der hun har testet og funnet fram til de ulike melkeproduktene som selges fra gårdsbutikken. Med den helt ferske råmelken kan Ragnhild også tilby et utvalg upasteuriserte produkter, som syrnet melk og rømme, noe kundene i gårdsbutikken setter stor pris på. 

– Vi jobber i hver vår sone, Ragnhild melker og bærer melkespannene med fersk melk rett fra fjøset og inn til mikromeieret. Jeg jobber i den rene sonen, yster ost og lager ulike melkesorter, rømme, yoghurt og vaffelrøre, sier Ann Helen.

Sammen med Ragnhild dyrker hun også grønnsaker, urter og bær som selges i gårdsbutikken i sesong. I drivhuset dyrkes også agurk og tomat til gårdsbutikken. 

– Ragnhild er inkluderende og et forbilde på mange måter. Selv sier hun at de gode hjelperne dukker opp når hun trenger dem, men jeg kaller henne en menneskemagnet, smiler Ann Helen.

GÅRDSLIVET

Hagvoll gård består av 40 mål dyrka mark, 150 mål beitemark og 900 mål skog. De hadde et 20-talls sauer da Ragnhild vokste opp på gården med besteforeldre, foreldre og en søster, men familien livnærte seg ikke av gården.

– Jeg flyttet til Ulefoss som 15 åring og gikk på Søve videregående skole. Derfra dro jeg til Hamar og tok en bachelor i bioteknologi. Etter hvert flyttet vi til Stange, og jeg begynte å jobbe som avdelingsingeniør på veterinærhøgskolen i Oslo. Jeg trivdes i grunnen veldig godt med det livet, men da vi fikk barn meldte lysten seg til å flytte hjem. Det var godt å flytte hjem til Sannidal etter å ha bodd utenfor bygda i 15 år, minnes Ragnhild. Nå er det 14 år siden hun kom tilbake for å bli melkebonde og hun er svært glad for Tine som tre dager i uka kommer og henter melka på Hagvoll. 

Melkebruk er distriktslandbruk, et livshjul som er viktig på små steder. Melkeproduksjonen er jamn året rundt. Våre kyr fores med mye gress, noe som innebærer at vi også driver et 20-tall andre gårder i distriktet, mellom 600-700 mål, for å få dekket vårt behov, forteller hun. 

Ragnhilds farfar, Håkon, ble synlig rørt da barnebarnet startet opp med kuer. Det er som at ringen er sluttet. I en annen tid, da gårdsdrift var en vanlig inntektskilde for folk flest, var Raghilds oldefar, Haakon Fuglestveit, i 1898 en sentral skikkelse i etableringen av Kragerø Meieri. Nå, snart 125 år senere, møter Ragnhild omverden med en bærekraftig og topp moderne melkeproduksjon samt sitt eget lille mikromeieri på velutrustede Hagvoll gård.

– Etter at jeg ble alene om driften, må jeg innrømme at jeg mange ganger har tenkt på hvor stort ansvar det er. Men jeg er også veldig stolt. Gårdsdriften er en livsstil man må gå helhjertet inn i for å lykkes med. Det hjelper selvsagt at både jeg og alle rundt meg har mye arbeidsglede. Det er viktig uansett hvilket yrke man velger. Å drive gård er et samarbeid der man er en del av noe større enn seg selv, og hvor man hele tiden får bekreftet at innsatsen som gjøres er nyttig. Så får det heller være at gårdslivet går ut over ferier og annen fritid. Jeg har i hvert fall ingen planer om å gi meg, sier odelsjenta i femte generasjon på Hagvoll gård.

Hjemmelaget is med Hagvoll yoghurt

  • Til tre porsjoner trenger du:
  • 350 g Hagvoll yoghurt
  • 3 ss honning
  • Saften av ½ lime
  • 500 g frosne bær

Hagvold yoghurt, honning, lime og halvparten av bærene i en blender. Kjør til alt har konsistensen til en smoothie. Tilsett resten av bærene og kjør til de knuser og blander seg med yoghurten og konsistensen er tykk som yoghurtis. Pass på så du ikke kjører mikseren for lenge, da dette kan føre til at isen smelter for mye. Server yoghurtisen straks. 

Slik griller du Hagvolls steikeost

Konsistensen er som halloumi, litt gummiaktig. Alt du behøver å gjøre er å skjære centimeters-tykke skiver av osten som du pensler med olje eller smør og lar steke på grillen til de er fine og gylne. Husk å servere steikeosten mens den fortsatt er varm.Tips: Steikeosten smaker utrolig godt sammen med grillede grønnsaker som paprika og asparges og smilende egg fra Hagvoll gård. 

Hagvoll gårds upasteuriserte rømme smaker som en drøm. All melk som selges i butikk må pasteuriseres, men direkte fra gårder som har tilgang på helt fersk melk er de sunne og supergode upasteuriserte produktene heldigvis mulig å få tak i.