fbpx

Etter 30 år på scenen skal Geyr Michael Ross (50) ta parykken av. Når han «pensjonerer» seg om et drøyt år, er det makkeren Jon Anders Sundve (30) som skal ta over stafettpinnen, men før det skal Queentastic pryde scenen i Kragerø i to sesonger til.

Tekst: Jeanette Brubakken • Foto: Matias Fosso

Queentastic

Da Queentastic holdt sitt første show i Kragerø for snart ni år siden, var det mange som sperret opp øynene. Menn kledd i dameklær var sterk kost for mange, men det er liten tvil om at det ga mersmak for Kragerøs innbyggere og mange ferierende. 

– Folk visste ikke hva vi drev med. De trodde drag handlet om glitter og glamour, men egentlig er det humor det dreier seg om, sier Geyr. 

Den gang bestod gruppa av Geyr og Dean Erik Andersen, men året etter ble gruppa komplett. Jon Anders Sundve hadde nett-opp fullført tre års utdannelse ved Bårdar danseinstitutt da han i 2010 ble med duoen som danser til Kragerø. I årene som fulgte fikk han flere roller på scenen, før han til slutt ble en av gruppas ansikter utad da Andersen trakk seg ut i 2013. 

– Jeg har alltid visst at jeg skal stå på en scene, og når jeg ble kjent med Geyr fikk jeg mulighet til å bruke dansen, og samtidig lære mye mer, sier Jon Anders. 

Ble mobbet

Geyr er opprinnelig fra Skien, og hans plan var tidlig klar; han skulle stå på en scene. Etter en tøff barndom med mye mobbing, flyttet han til Oslo som 16-åring. Selv tror han at barndommen har gjort at han er den han er i dag. 

– Jeg har det veldig fint i dag, men jeg ble mye mobbet i barndommen fordi jeg var annerledes. Det har nok hatt en innvirkning på den at jeg har blitt den jeg er i dag og at jeg bruker mye humor, sier han. 

Jon Anders på sin side er opprinnelig fra Voss, men flyttet til Oslo i 2008. I dag bor duoen sammen i Svelvik like utenfor Drammen. 

Det var Geyr som kjøpte huset i 2016, og som gode venner og kolleger ble det naturlig at Jon Anders også flyttet inn. Siden Geyr overtok huset, har det gjennomgått store forandringer. På innsiden av huset, som ligger i vannkanten, skjuler det seg et eldorado av farger og morsomt interiør. 

Kreativt hjem

Det er liten tvil om at huseieren er en kreativ sjel, for i huset finner du knapt noe som er kjøpt i en vanlig butikk. Badet er malt rødt, veggene i baren er dekket av plastblomster, og spisestuens rosetter er malt i alle regnbuens farger. På veggene henger det selvlaget kunst, bilder fra en lang karriere og gamle familieklenodier. 

– Jeg har alltid vært kreativ, og har jobbet hardt for å få det som jeg vil her. Når jeg solgte leiligheten min i Oslo måtte jeg male alt hvitt, men jeg vil ha farger, sier Geyr. 

En lang karriere gjenspeiles imidlertid også andre steder på eiendommen. Et av husene på eiendommen er fylt til randen av kostymer, mens annekset er fylt med hatter og om lag 2000 parykker. 

Great Garlic Girls

Etter at Geyr startet med drag i 1986, har han turnert i inn-og utland. Det var gjennom gruppa Great Garlic Girls at han for alvor ble kjent, men i 1996 takket han for seg. 

– Jeg ville gjøre noe annet enn å bare se pen ut. Det har alltid vært humor jeg har hatt lyst til å gjøre. Det å finne de spesielle karakterene som folk kjenner seg igjen i, og ta de på kornet. 

Livet på scenen var imidlertid ikke over. Geyr slo seg sammen med kollega Cåre Jånni Enderud, og sammen bodde de i Tyskland i et år mens de utgjorde duoen Psycho Sisters. Deretter ble de to oppdaget av TV-Norge, og sammen lagde de tv-programmet Ruth & Vigdis. 

Begivenhetsrikt

Det er liten tvil om at skiensgutten har hatt en innholdsrik karriere. Utdannet som frisør jobbet han på et tidspunkt som Dronning Sonjas frisør, og på et annet reiste han rundt sammen med Shirley Bassey på turnè. 

Men det er de siste årene at han har fått gjøre det han liker best, å få folk til å le så mye at tårene triller. Hver sommer drar de fulle hus på Stopp En Halv en måned i strekk, og gjennom årene har de stiftet vennskap for livet. Med det har Kragerø blitt som duoens andre hjem, og tilbakemeldingene fra Kragerøpublikumet har ikke latt vente på seg. 

Skal på «gamlehjem»

Årets show blir gruppas niende i rekken. Neste år jubilerer de, og med det skal Geyr «pensjonere» seg fra høye heler og store parykker. 

– Neste års show blir mitt siste med Queentastic. Nå er jeg så gammel at jeg skal på gamlehjem, sier Geyr og ler. 

– Jeg vil fortsette å lage show, men jeg vil være bak scenen. Jeg har aldri hatt et ønske om å være kjendis, og det jeg liker best er å skrive manus og lage kostymer. Jeg kommer nok til å gjøre eventer og mindre jobber, men jeg er for gammel for dette gamet nå.

«Allsang på Kanten 9», som showet blir kalt, er helt nytt og tilpasset Kragerø. Etter mange år i byen har de blitt godt kjent med byens innbyggere, og det kommer til å dukke opp kjente karakterer fra bymiljøet. På scenen er de fire mann, hvorav to er dansere, og på tradisjonelt vis er showet delt inn i to deler. Den første delen inneholder sketsjer og parodier, og den andre delen inneholder musikk, dans og sceneparodier. 

– Årets andre del setter ny rekord. Vi er fire personer, og skal gjennom 80 artister på bare en halvtime, sier Geyr.