fbpx

I desember i fjor åpent Stig Lieberg dørene til Nordraak Matverksted i Nordraaksgate 4 i Kragerø sentrum. Hos Nordraak matverksted skal det skapes og spres matglede gjennom matkurs, måltidsopplevelser og foredrag. Både i Nordraaks gate, og etterhvert også mange andre spennende steder i Kragerø. 

Foto: Per Stian Johnsen, Haakon Sundbø og Privat

Dette prosjektet er summen av all erfaring og kunnskap jeg har tatt med meg etter alle årene jeg har jobbet med mat, sier Stig.

Stig Lieberg 

Stig forteller at han tror det hele startet da han var med mamma Gunn på delikatessebutikken på torvet i Kragerø, han var kanskje 7-8 år gammel, og husker det enda, de gode luktene, de flotte fatene, kølappen, og ikke minst smaken av nylaget italiensk salat. 

Sin første oppskrift fant han hjemme i en håndskrevet kokebok. Det var en utrolig mestringsfølelse da jeg serverte pannekaker for første gang, forteller Stig. 

Mye av inspirasjonen kommer hjemmefra og senere fra hans tid på ærverdige Grand Hotel og Hotel Bristol i Oslo. Dette førte han videre på en spennende mat- og vinreise. 

Det var etter at han kom hjem til Kragerø i 1999, og var så heldig å få være med å etablere Tollboden restaurant sammen med Andreas Tanberg, at han virkelig fikk øyne opp for hva som skulle til for å skape ekte matglede.

De siste årene har jeg lest og lært utrolig mye om dyrking av mat og matproduksjon det er utrolig å se hvordan maten vi spiser påvirker oss, forklarer Stig. Dette er også noe han ønsker å dele med andre.

Filosofi

Stig Lieberg står selv for det han kaller helhetlige matopplevelser, hvor nærhet til råvarene, kjøkkenet og menneskene står i fokus. Men han kommer også til å engasjere ulike mennesker med spisskompetanse innen mat, jordbruk og helse. Jeg vil at gjestene mine skal bli inspirert, jeg ønsker å dele min kunnskap og erfaring om mat og måltider, råvarer og ernæring legger han til. 

Nordraak Matverksted har et mål om at all mat og drikke skal være økologisk eller biodynamisk. Det handler om kjærlighet, kjærlighet til råvarene og til menneskene.

Italia og Japan

Det italienske og japanske kjøkkenet har vært store inspirasjonskilder for Stig, ikke bare maten, men også menneskene han har møtt, den kjærligheten og lidenskapen som de har for det det holder på med, enten det er en kokk, matprodusent, vinprodusent eller en kniv-maker er utrolig å se. Både i Italia og Japan er de flinke til å skape fellesskap rundt måltidene, det handler om å skape tilhørighet, glede og gode samtaler rundt bordet. 

I Japan kom inspirasjonen til å skape et lite sted med få sitteplasser slik at det kan skapes gode relasjoner til de som er i rommet. I samme rommet som Nordraak matverksted holder til i dag kom det for 5 år siden et japansk par tilfeldigvis innom på kontoret til Stig. De spiste lunsj sammen. Han var en kunstner fra Japan som ville se hvor Munch hadde malt Solen. Stig fortalte at han var veldig opptatt av japanske kokkekniver og han sa han kunne gjøre litt research for han når han kom til Japan igjen. Ett halvt år sener kom det en kniv i posten til Stig på kontoret. Et slik tilfeldig møte resulterte i at når han selv var på en matreise i Japan fikk han møte han som hadde lagd kniven. Nå har han noen flere kniver fra denne knivmakeren og har et ønske om et samarbeid slik at flere kan få oppleve gleden ved å jobbe med slike kniver. Kanskje vi kommer til å arrangere inspirasjonsturer til nettopp Japan og Italia, smiler Stig.

Stig ser frem til året som kommer på Nordraak matverksted, og gleder seg til å tilby måltids-opplevelser i form av matkurs, matopplevelser og foredrag til alle som bor, eller er på besøk i Kragerø. Arrangementene vil bli publisert på Nordraak matverksted sine nettsider www.nordraak.org samt Nordraak matverksted på Facebook og Instagram. Det er bare å ta kontakt hvis det er noen som har egne ønsker om arrangementer, så skreddersyr vi matopplevelser i ulke kategorier i samarbeid med mange andre flinke mat og drikke produsenter i Kragerø.

Han ser for seg at venner, familie, bedrifter, kjent eller ukjente kan samles her og la seg inspirere. Det handler ikke utelukkende om mat. Det sosiale og fellesskapet er, ifølge Lieberg vel så viktig – om ikke viktigere. Mat og drikke er bare rammen, det viktigste er å gjøre noe sammen.