fbpx

Sykler er bruksgjenstander, og trenger vedlikehold. Johan hos Sport1 sørger for at hjulene forsetter å rulle.

Tekst: Per Apelseth • Foto: Per Stian Johnsen

Sykkelens slitedeler må skiftes, bremser og gir justeres, skader som oppstår etter bruk eller uhell må utbedres. Hos Sport1 i Kragerø er Johan rett person å oppsøke for vedlikehold av sykkel. Nils Johan Julius Karlson er en varm og hyggelig serviceperson fra Sveriges innerste havneby Arvika i Värmlands län, der dansebandet Vikingarna har sin opprinnelse. Arvika er så nær fylkene Innlandet og Viken at Johan praktisk talt er norsk. 

Johan lærte tidlig å sykle, og har holdt ferdighetene ved like. Sykkelinteressen utviklet seg i takt med syklenes utvidede bruksområder: bysykler, racersykler, terrengsykler osv. Nå gleder Johan seg til å ta med sønnen Ebbe i barnevogntilhenger, gjerne koblet til en elsykkel. Selv deltar han i sykkelritt, og planlegger tre ulike konkurranser i sesongen som kommer: Telemarkskanalrittet mellom Dalen og Lunde, Sykkel Vasa som er syklistenes versjon av det 9 mil lange Vasaloppet, og Grenserittet mellom Strømstad og Halden. Sykkelritt er fysisk krevende når det står på, men gir hyggelig sosialt fellesskap både under trening, før og etter konkurranser. 

Johan oppfordrer til jobbpendling på sykkel om avstanden ikke er for stor. Syklister trenger ikke fylle drivstoff, venter ikke på buss eller bane, og slipper parkeringsutgifter, fastslår Johan. Elsykler har gjort det mulig for enda flere å sykle til arbeid, fritidsaktiviteter og på tur. Sport1 har piggdekk og annet utstyr som gjør det mulig å benytte sykkelen året rundt. 

God tilgang til service og vedlikehold er en fordel ved kjøp av sykkel hos Sport1 Kragerø. Enkle tester bør man gjøre selv, råder Johan: Sjekk at bremsene fungerer godt, at det er nok luft i dekkene og at kjedet er smurt og passe strammet. Servicemann Johan tilbyr reparasjon, vedlikehold og sykkeldeler. Sport1 har også et godt utvalg av ekstrautstyr til sykler og syklist. Alt fra beskyttelsesutstyr til sykkelvesker og -tilhengere. 

Bruk hjelm. Høst og vinter er lys og refleks ekstra viktig, fastslår Johan: Vær godt synlig i trafikken. Elsykler er nytt og populært i Kragerø, forteller servicemannen. I Sport1 butikken finnes elsykler for lange og korte turer, pendling, trening, asfalt og grus. Felles for dem alle er at de gir syklisten ekstra kraft i bakkene, og hjelper til i motvind. Det blir både lettere og morsommere å pendle til jobb eller å sykle til og fra barnehagen med barna i tilhenger, og treningseffekten er fortsatt til stede. Syklisten velger selv hvor mye drahjelp hun eller han vil ha.

Sport1 har plukket ut kvalitetssykler fra kjente merkevarer som XEED, GEKKO, Scott, Haibike og Winora. Alle elsykkelmodellene er tilpasset variasjonene i nordisk klima, samt norske krav til teknikk og sikkerhet. Johan har mottatt mange tilbakemeldinger fra tilfredse kunder: Med ny sykkel fra Sport1 blir kjøperen fornøyd, og får mye glede av sitt nye fremkomstmiddel.

SYKKEL ETTER BRUKSOMRÅDE

Hvilken type sykkel man bør velge avhenger av hvor man har tenkt å bruke den. Johan og kollegene i sportsbutikken har sykler som passer alle, enten man vil ut i marka med en fullblods terrengsykkel, dra på lang søndagstur på grus- og asfaltveier med en hybridsykkel, pendle til og fra jobb eller sykle en tur i byen for å handle. En bysykkel gir god komfort og en oppreist sittestilling. Den passer deg som skal sykle korte turer i nærområdet og hovedsakelig på asfalt. Hybridsykler er godt utstyrt med en mer sporty sittestilling, og passer den som skal bruke sykkelen til trening, tur og pendling på asfalt og grus. Terrengsykler er solide med en sporty sittestilling og gode støtdempere, og egner seg til tur og trening på flere typer underlag.

TA VARE PÅ ELSYKKELEN

En elektrisk sykkel er smart både for helse og miljø. Samtidig er en elsykkel en relativt stor investering som det er lurt å ta godt vare på, slik at man kan bruke den i mange år fremover. Johan har tips til vedlikehold: 

Ta vare på batteriene. Batteriene tåler mange ladinger, men bør lades riktig. Lad før batteriene tømmes helt, og lad innendørs. Batteriet kan ta permanent skade av lading i kuldegrader. Dersom man ikke skal bruke elsykkelen om vinteren, bør batteriene oppbevares innendørs og sjekkes annenhver måned. Koble gjerne til laderen en liten stund for å vedlikeholde batterieffekten.

Ta med batteriet innendørs mellom hver tur vinterstid. Det gir lengst mulig driftstid på batteriet mellom hver lading. Korte perioder med lading er bra for batteriet. Også elsykkel trenger jevnlig vask. Ved vintersykling på saltede veier bør man skylle sykkelen med rent vann så ofte som mulig, og gjøre en grundig vask ukentlig. Bruk vann og vaskemiddel som er utviklet for sykkel. Spray på sykkelen, bruk en svamp for å gni inn vaskemiddelet og skyll av. Ikke bruk oppvaskmiddel eller lignende produkter som er fettløsende, og vil fremprovosere rust og korrosjon. Vask med hageslange, ikke høytrykkspyler.

Elsystemet er godt tettet og vannsikret, og er derfor ikke spesielt utsatt for saltslaps. Tørk av utsiden av motoren og displayet en gang i uken. Bruk en plastbørste til å rengjøre kontaktpoler på batteri og batterifeste, og spray med kontaktspray. Dette forhindrer at vann trenger inn i lederne og lager korrosjon, og sikrer god kontakt. Spesielt viktig på sykler som brukes om vinteren. Rengjør magnet på bakhjul, og sjekk at plasseringen er rett. Etterstram om nødvendig.

Påfør smøring på kjedet etter vask og tørk av overflødig smøring. Smør også opp andre bevegelige deler, slik som trinsene og ledd i girarmen. Påfør polish/silikonspray på alle sykkelens utvendige flater bortsett fra bremser og bremseskiver, sete og holker. Sprayen beskytter lakken mot riper og hindrer smuss og fukt fra å feste seg.

Hos Sport1 er Johan rett person å oppsøke for vedlikehold av sykkel

TRANSPORT AV ELSYKKEL

Ved transport av elsykkel på en sykkelholder bak eller på taket av bilen, er det viktig at man dekker til alle elektriske komponenter for å hindre at vann trenger seg inn. Elsykler er tunge. Tåler stativet vekten av sykkelen? Det er vanlig at stativet bare kan belastes med inntil 20 kg. Batteriet kan fjernes for å spare vekt, men vær ekstra påpasselig med å dekke til poler og batterifester.

Lurer du på noe når det gjelder vedlikehold av din elsykkel? Sport1 Kragerø har spesialmidler, kunnskap og hjelper deg gjerne. Ta kontakt, oppfordrer Johan. Sykkelens bruksområder er mange, både innen transport, sport og opplevelse. Sykling gir en følelse av frihet og uavhengighet, og sykkelen tar seg fram på stier og i terreng der andre fremkomstmidler må gi tapt. Gevinsten er frisk luft, mosjon og tureventyr. Sykkelen er et bærekraftig transportmiddel som hverken støyer eller forurenser, og kan benyttes med god samvittighet. Start sykkelturen hos Sport1 i Kragerø, som har ekspertisen og utvalget av sykler. Sport1 har sykkelen du trenger, med eller uten elektrisk motor.

Sykkelen er et bærekraftig transportmiddel som hverken støyer eller forurenser