fbpx

Eller lettere sagt blåskjell, kan du nyte hele sommeren, enten du sanker selv eller kjøper de på fiskebrygga i Kragerø. I tillegg til å ha en utrolig god smak, gir de små mørkeblå skjellene oss livsviktige næringsstoffer i gode porsjoner, spesielt proteiner, gjerne, selen og jod.

Kokk/oppskrifter: Stig Lieberg • Foto: Per Stian Johnsen • Arrangement: Stina Aatangen

Blåskjell

KJØPE

Om du kjøper blåskjellene i butikken, så er det et tips å spørre om når de ble tatt opp fra vannet, jo ferskere jo bedre. Datoen finner du på baksiden av det hvite båndet på blåskjell nettet.

TILBEREDNING

Først fjerner du knuste skjell, så skyller du de i rennende vann. Om du sanker selv bør bysusstråden fjernes, det er tråden som skjellet bruker til å feste seg til fjell og stein. Om Blåskjellene er fra oppdrett er disse mest sannsynlig renset bort før salg. Blåskjell som ikke har åpnet seg etter damping skal kastes. Jeg har laget 3 varianter av blåskjell, dampet, marinert, og suppe. Jeg foretrekker å dampe blåskjellene helt uten noen form for væske, på denne måten opprettholdes den gode smaken på blåskjellene.

DAMPEDE BLÅSKJELL

  • Porsjoner: 1 porsjon
  • Blåskjell – 1 kg
  • Hvitløksfedd – 1 stk
  • Sjalottløk – 1 stk
  • Røros smør – 1 stor ss

1. Fjern knuste og ødelagte skjell.

2. Skylles raskt i rennende vann, legges i en bolle.

3. Finhakk, løk og sjalottløk.

4. Tilsett smør, løk og hvitløk i en kjele. Surres på svak varme i 3-4 minutter slik at søtsmaken fra løken kommer frem.

5. Tilsett blåskjellene og sett på lokk.

6. Skru opp temperaturen til maks og dampes til alle skjellene har åpnet seg. 4-5 minutter

7. Nytes mens de er varme, sammen med surdeigsbrød, bagetter, aioli, dill og sitron.

SITRONMARINADE

  • Porsjoner/Mengde: 3-4 dl
  • Sitron – 4 stk
  • Olivenolje – 2 dl
  • Hvitløk – 1 stk fedd
  • Sukker – ó ts

1. Press sitronene.

2. Finhakk hvitløken.

3. Bland sammen alt i en bolle.

4. Settes på glass i kjøleskapet.

Blåskjellsuppe

BLÅSKJELLSUPPE

  • Porsjoner: 4 porsjoner
  • Blåskjellkraft – 2,5 dl
  • Fløte – 3 dl
  • Gulrot – 100 gr
  • Sellerirot – 100 gr.
  • Dill tørket . ts
  • Dill, fersk – liten bunt.
  • Røros smør – 1 ss
  • Salt og pepper

1. Følg fremgangsmåten til dampede blåskjell.

2. Rens skjellene og legg de i en bolle.

3. Sil kraften over i en ny kjele og tilsett fløte, kokes inn til en fyldig konsistens, ca 12-15 minutter på lav temperatur.

4. Kutt gulrot og sellerirot i strimler som fyrstikker og stek i Rørossmør den på svak varme i pannen til de blir myke. Tilsett dill salt og pepper.

5. Anrett rensede blåskjell i suppe skålen, tilsett suppen og legg på grønnsakene på toppen.

6. Dryss over fersk dill. Og server.

Blåskjellpasta

PASTA MED SITRONMARINERTE BLÅSKJELL

  • Porsjoner: 4 porsjoner
  • Fersk båndpasta – 500 gr.
  • Blåskjell- 1 kg se oppskrift
  • Blåskjellkraft – 2 dl
  • Sitronmarinade – 2 ss
  • Dill, fersk – en liten bunt
  • Parmesan – 40 gr.

1. Damp og rens blåskjellene som beskrevet.

2. Tilsett blåskjellkraften i en kjele og kok opp.

3. Kok pasta etter anvisning på pakken. Siles godt av.

4. Tilsett rensede blåskjell, sitronmarinade, hakket dill og Rørossmør i kraftkjelen. Vendes raskt rundt før det hele blandes med den kokte pastaen.

5. Anrett i dype tallerkener og toppes med den resterende kraften og revet parmesan. Dryss over fersk parmesan til slutt.