fbpx

Norges eneste statue av Edvard Munch ble reist i Kragerø i 1998. Bronseskulpturen i helfigur er utført av Per Elsdorf, og plassert der Munch malte «Solen».

Tekst: Per Apelseth • Foto: Odd Halsen (oppslagsbildet), Birgitte Sjøberg og privat

Per Elsdorf

«En høyreist mann som lyser av kraft»

Slik beskriver skulptør Per Elsdorf sin Munch statue. Per Elsdorfs samboer Sigrun og sønnene Eivind og André besøker kunstnerens hjemby tjue år etter avdukingen av Edvard Munch statuen på Skrubben. De forteller med stolthet om en mann som hele sitt voksne liv var en hardtarbeidende kunstner, lite opptatt av anerkjennelse, berømmelse og penger. Per ville gjerne dele kunstinteresse og -kunnskap, og underviste både barn, unge og voksne. På et område var han en foregangsmann, forteller Sigrun. Per ble landskjent som Norges første hjemmeværende far i 1974, og saken fikk store oppslag i ukebladet Hjemmet.

Med glød, kraft og engasjement gikk Per Elsdorf i gang med Edvard Munch statuen. Han bestemte at alt arbeid skulle gjøres i Kragerø. I ettertid forstår man at dette var det eneste realistiske alternativ. Metallstøp i Tyskland som var planlagt, ville blitt for kostbart. Prosjektet manglet finansiering, og Per fikk aldri fullt oppgjør for sitt arbeid. 

Under utformingen ble 1500 kilo leire båret opp til Pers provisoriske atelier på Jernbanebygningens loft. Gulvet sto i bue under vekten av leirskulpturen. Han laget selv gipsform, før metallstøp hos O. M. Andersen på Øya. Spesialsveisetråd ble bestilt hos ESAB i Gøteborg, og sønnen André brukte 250 timer på å sveise de 33 platebitene på 10 til 25 mm tykkelse som bronsestatuen består av. Til slutt ble skulpturen satt inn med svovelkis. 

 I følge Wikipedia har Kragerø Norges eneste statue av Edvard Munch. Kanskje er den verdens eneste. Byen Munch kalte «Perlen blant kystbyene» har mye å takke Per Elsdorf for.

Edvard Munch: «Kragerø var mig god»

Maleren Munch steg i land i kystbyen Kragerø en vårdag i 1909, og trivdes både kunstnerisk og personlig. Edvard slo seg ned på Skrubben, hvor han blant annet malte «Solen» og »Historien». De to aula-dekorasjonene regnes blant hovedverkene fra kunstnerens kragerøperiode, som varte til 1916. Kystlandskapet med de karakteristiske knausene, omgivelsene og menneskene i området inspirerte Munch, og ble hyppig brukt som motiver og modeller. Kunstneren hadde en svært produktiv periode i Kragerø, og skapte kjente verker som «Den gule tømmer-stokken» og «Den galopperende hesten». 

Edvard Munch er den eneste norske maler med ubestridt verdensberømmelse.

Kunstneren Per Elsdorf har satt spor etter seg i hjembyen med sine skulpturer: 

Edvard Munch statuen på Skrubben (1998), Kragerøterna på skipsbaugen ved Blindtarmen (1993), og Th. Kittelsens Pesta figur på Skåtøy Kafé og Galleri (2000).

Per Elsdorf var sønn av vaktmesteren på byens kino, og hadde «kunsten i seg» fra han var liten. Allerede før skolealder lagde Per spennende tegneserier, og ble spesielt opptatt av norrøn mytologi og vikingtiden. Urmakeren som midt i tjueårene ble impresjonistisk maler og skulptør, hadde en svært vellykket utstilling under OL i Lillehammer 1994. Elsdorf har stilt ut sin kunst over hele Europa, «fra Istanbul til Paris, fra København til Brussel», men var selv lite opptatt av ære og anerkjennelse. Per fokuserte på å gi, formidle og dele kunst og kunnskap, og sluttet aldri å gi til Kragerø.