fbpx

Når vi spør turdronning Else Bjørg Finstad om gode turområder for hele familien, velger hun en folkekjær, grønn og bynær lunge

Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen

Else Bjørg Finstad

Bynær natur er viktig for trivsel og folkehelse, og er det en som har kjempet hardt for nettopp dette i Kragerø, er det ildsjel og mangeårig leder av Kragerø Turlag i Den Norske Turistforening i Telemark, Else Bjørg Finstad (81).

Tjenna på Kalstad er en del av Kragerøs 42 kilometer lange Kyststi. Jeg møter dere der, sier hun uten å nøle. Et opplagt godt valg, hvis man skal dømme etter alle menneskene som denne mandagskvelden benytter seg av stien rundt det nær gjengrodde tjernet. Joggere, hundeluftere, turgåere, unger og unge på vei hjem eller på besøk. Skoler, barnehager, boliger og innfartsveien finnes rett i nærheten, men her vi rusler på den velbrukte stien er det lyden av fuglesang som rår. Blant mye annet er derfor fuglelytterturer rundt det vakre tjernet en yndet opplevelse. Noen heldige har sett beveren svømme i tjenna, og folk flest har fått med seg hvordan de flittige husbyggerne har tatt for seg av treverket langs stien og bygd en diger beverbolig i vannkanten. Fotografen lurer på om det er fisk i vannet, og får det snart bekreftet ved synet av tre nydelige vak denne lyse maikvelden.

Tur i natur

Jeg føler meg ikke vel uten frisk luft, og helst i ulendt terreng. Som barn på Østland holdt vi alltid på med naturen som lekeplass, sier Else Bjørg. Kilenboeren er lommekjent på Lovisenberghalvøya, Storkollen og Sjåen, men også vel bevandret på Portør, Levangsheia og på de største øyene i skjærgården. Ikke uten grunn. Som prisbelønt turistforeningsleder gjennom 36 år, er denne damen vår fanebærer for friluftsliv i kommunen.

Jeg liker morgenturer best. Når jeg går ut klokken 06.00 om morgenen og møter en kakofoni av fuglekvitter. Eller sent om høsten, med hodelykt, og ser det fantastiske fargespillet i løvverket på stien, smiler Else Bjørg som har sin egen faste niste med på sine timelange turer: grovbrød, tre skiver med trønderfår og ei med brunost. Det enkle er som kjent ofte det beste og det skal ikke mye til for at maten smaker på tur.

Et maratonløp

Den spreke turdronningen har gitt seg som turistforeningsleder, men jobber iherdig for verning av hele Valberghalvøya og for ytterligere utbedringer på friluftsområdet Stangnes i Portør. Som meget delaktig i at Kyststien i Kragerø stod ferdig lenge før målet om 2016, får hun også stadig telefoner fra turglade som vil gå hele eller deler av den 42 kilometer lange Kyststien som går fra Bamble grense i nordøst til Risør grense i sør.

I Kragerø ser vi rester etter gamle ferdselsårer mange steder i kommunen, men bare i korte biter. Det meste av den ligger under private brygger og plener. Derfor har kragerøstien store buer. Den går langs sjø-kanten der det er mulig, men har gode svinger inn i skogen eller over en fjellrygg der det er behov for det. Du kan starte hvor som helst på stien ved ett eller annet blått merke. De fører fram til et utgangspunkt eller et endested. Men det er vel kanskje det lureste å starte i en ende, for eksempel i Fossing. Det har vært en lang prosess for å få fram en kyststi fra Bamble til Kragerø. De gamle sti- og veisystemene er fulgt så langt det er mulig, men enkelte steder er det laget nye stier, forteller Else Bjørg.

Tur er drivkraft for mye. For meg handler tur mye om å sortere tanker og prosjekter jeg for tiden holder på med, sier Else Bjørg. Den driftige damen er fortsatt full av prosjektideer. Som å få i stand et årlig maratonløp.

«Tur er drivkraft for mye. For meg handler tur mye om å sortere tanker»

Fakta: Kyststien i all sin prakt

Stavern har det årlige arrangementet «Jentene på Kyststien». I Kragerø kan vi lage et 42 kilometer langt maraton på Kysstien, fra Fossing til Helle, fra Helle til Kragerø, med en fergetur og saftpause med «Gamle Kragerø» over fjorden, og fra Stabbestad til Ellingsvika. Det er min drøm, sier hun og de blå øynene gnistrer.

Kyststien i Kragerø er delt i tre distanser:
Fossing – Helle, Helle – Kragerø og Kragerø – Ellingsvika. Kyststien i Kragerø er en del av et prosjekt som starter i Oslo og skal ende i Stavanger. Når hele strekningen blir ferdig er ikke fastsatt, men mange kystkommuner har opplegget klart. Ideen med en slik sti var å bruke de gamle veisystemene som engang gikk langs sjøkanten. I dag er kriteriet at stiene etableres i kystkommuner.

Les mer om Kyststien i Kragerø på
kragero.kommune.no og få med turkart i de tre heftene:
Kyststien i Kragerø (Fossing – Helle),
Kyststien i Kragerø (Helle – Kragerø) og
Kyststien i Kragerø (Stabbestad – Ellingsvika).