fbpx

For deg som er glad i sjø, natur og friluftsliv åpner Kragerø skjærgård for mange muligheter for nærkontakt med omgivelsene. I kajakk kommer du tettest på opplevelsene

Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen

At Kragerø kommune er et padleeldorado, lokker stadig flere hit. Det anslås at det finnes omlag 2000 kajakkbrukere i skjærgården, og det er ikke uten grunn. For fritidspadlere byr nemlig skjærgården på spektakulære opplevelser i et imponerende stort område bestående av 495 store og små øyer, holmer og skjær. I kajakken sitter du lavt og har nærkontakt med havet og omgivelsene. I sakte fart tar du sikte på en øy, nærmer deg den, runder den, og tar et nytt øymål i sikte. I den smale farkost-en kommer du fram overalt, ingen kanal er for smal eller for grunn. Dette er jomfruelig farvann, fordi noen steder er det så smalt og grunt at det kun er kajakkpadlere som kan ta seg fram. Er du som oss, er det nettopp denne følelsen av eventyr og oppdagelse som lokker oss ut, igjen og igjen, for å finne vår egen øde øy, eller lune vik der vi kan legge til land.

Prøv Kragerø skjærgård med 495 øyer og holmer eller nyt roen på et av kommunens mange ferskvann

For oss er ikke det å komme fram det viktigste poenget. Det er å være underveis. Og når distansen til neste øy er så kort som den er i disse omgivelsen, padler du fra indre havn til Jomfruland, Stråholmen og Rauane uten tanke for annet enn at dette er et eventyr.

Hvor starter turen

Motorbåttrafikken om sommeren kan være en utfordring, så sørg for å ta dine forholdsregler. Kle deg i godt synlige farger og unngå å padle midt i båtleia. Hold deg heller langs land og se an båt- og fergetrafikken før du krysser en lei. Et fint sted å legge ut i Kragerø sentrum, er fra den kritthvite stranden på Gunnarsholmen. Derfra kan du sette kursen ut mot havgapet, eller padle innover i mer rolige omgivelser i Kilsfjorden. Om du vil unngå all båttrafikken i sentrum, er et godt tips å ta kajakken på tralle og ta fergen til Jomfruland. Derfra kan du padle i vei, til Stråholmen, Rauane og Skratta. Vil du overnatte ute, er Stråholmen et populært friområde. Vil du være helt i fred, finn din egen holme!

I Portør er du midt i padleparadiset, for få andre steder i Sør-Norge kan skilte med slike magiske omgivelser bestående av kanaler, småøyer og skjær. Legg ut fra Portør brygge og test ut friområdet på Styrmannsholmen. Du vil ikke bli skuffet.

Overnatt ute

I Kragerø er vi så heldige å ha mer enn salt sjø og skjærgård i vår hage. Vi skriver hage, fordi veien er så kort til nydelige ferskvann som Hull ved Godfjell, Leivann i Kjølebrønn eller Tokke i Drangedal. Har du havkajakk, vet du sikkert at lukene har plass til alt du trenger av turutstyr for en overnatting eller fler. Vi pakker telt, hengekøyer og soveposer og føler oss utrolig takknemlige over å kunne padle i ensom majestet i naturskjønne omgivelser. Vi deler dette med deg fordi Hull med vannliljer, fuglesang og flere idylliske øyer bør oppleves når du er på disse trakter. Her kan du finne flotte leirplasser, noen også med en strand. Drikkevann trenger du ikke å ta med. Det er bare å fylle vannflasken fra vannet du padler i.

Tokke i Drangedal er stort og mektig. Mellom flotte øyer i fantastiske naturomgivelser kan du også her padle i timevis uten å møte en sjel.

Liker du å være lengst mulig ute når du først har sjansen, er kajakktur med overnatting i Kjølebrønn nok en magisk opplevelse. Med start i Leivann padler du i en led i et vassdrag og kan, med litt bæring, padle fra ferskvann til ferskvann til du til sist møter salt hav ytterst på Levangshalvøya.

Gleden ved å føle seg liten

Kragerøs mange ferskvann og skjærgårdens magiske landskap gjør at man føler seg bitteliten i en stor natur. Vi har bare nevnt noen få av uendelige mange steder og opplevelser som gjenstår for deg å finne og glede deg over. Det beste av alt er at naturen er for alle, liten og stor og helt gratis. Akkurat det er en nydelig luksusfølelse ikke alle er forunt å oppleve i vår tid, så sørg for å nyte gleden ved å føle seg liten.

TIPS:

Kragerø Kajakkløp

Med den store padleinteressen og ideelle forhold for et kajakkløp, blir denne sommeren startskuddet for Kragerø kajakkløp. Et konkurranseløp for store og små. Kragerø kajakkløp arrangeres den 6. juli 2019. Løypa blir på 9 km og start og mål skjer fra Kragerø sentrum. Mållinjen legges til bybrua ved Blindtarmen. Løpet skal gå fra Blindtarmen i Kragerø og rundt Gunnarsholmen. Deretter nordover og rundt Kirkeholmene, rundt Øya og tilbake til Blindtarmen. Kragerø har en fantastisk skjærgård, og det er laget en flott løypetrasê som viser det beste av den indre skjærgården i Kragerø, skriver arrangøren på sin hjemmeside. Dette skal være et breddearrangement hvor topp møter bredde. Kragerø kajakkløp skal bli et årlig arrangement den første lørdagen i juli.