fbpx

Den snødekte morenevidda er et sjeldent syn og som skapt for turopplevelser langs havkanten med kvikklunsj og appelsin i sekken.

Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen

Jomfruland i Vinterdrakt

– Velkommen til påskeøya i kragerø-skjærgården! Den Norske Turistforening (DNT) har mange blide ambassadører og Ruth Ellegård, vertinnen på DNT Øitangen turist-hytte, er en av dem. Oppvokst og fortsatt fastboende på Jomfruland er Ruth den som vet alt som er verdt å vite om øya. Og om hun ikke gjør det, så vet hun hvem som kanskje vet bedre. 

Ruth er av dem som mener flere bør få øynene opp for Jomfruland utenom sommer-sesongen. Sant nok strømmer folk til øya om våren for å oppleve den utrolige hvitveisblomstringen, og mange fugletittere flyr ut for å se trekkfuglene vende tilbake, men for folk flest er Jomfruland synonymt med sommer. 

– Som mangeårig jomfrulandsguide og nå som ansatt i DNT er jeg fullt sysselsatt med å dele de gode opplevelsene her ute. Jeg har mange ideer jeg vil jobbe med. Jeg drømmer om en kommende trend der folk vil oppleve skjærgården i all slags vær, det fasinerende lyset i havgapet og hengi seg til følelsen av å ha en øy nærmest for seg selv, sier Ruth.

Søndagssafari

Sommerrutene er hyppigere, men uavhengig av vær- og føreforhold frakter Kragerø fjordbåtselskap fastboende og skoleelever ut til skjærgårdsøyene hver dag hele året. Passer ikke ferjerutene, finnes det alltid en hyggelig taxi-båtsjåfør som svipper deg ut i eventyret. 

Fergeturen til Jomfruland tar en time ut og en time tilbake. Det vinterkledde øyriket er et syn og noen av passasjerene velger å bli værende ombord, drikke kaffe, spise vafler og bare nyte utsikten. I tillegg til å peke på flotte, men vinterstengte sommerresidenser, er sjansen stor for at de ser en sel eller tre som leker seg i vannet. Vi er ikke mange ombord denne søndagen, men som alltid på disse trakter møter vi kjentfolk. 

Innehaveren på Haga Kystkafe, Trond Bratsberg, er på vei til Jomfruland for å sjekke vannrør og snøforhold i etablissementet.  Det koselige spisestedet ved Tårnbrygga holder åpent til langt ut på høsten og har vinteråpent i utvalgte helger, noe de fastboende og hyttefolket på

Jomfruland vet å sette pris på.

– I år er det 20 år siden oppstarten, og neste år blir det jubileum, begge deler bør jo markeres, smiler Trond litt hemmelighetsfullt før han går i land på det første fergeanløpet på Jomfruland, Aasvik brygge. 

Rundtur med Ruth

Ferga bakker ut og neste anløp er Tårnbrygga nordøst på den langstrakte øya. Vi hopper i land og oppdager til vår store glede at det ikke har vært noen før oss her ute i dag. Omgivelsene er velkjente, samtidig så jomfruelige og uberørte uten et eneste fotspor i snøen.  Vi har ikke mer enn rundet inn på en av de mange stiene ned mot Utsida og rullesteinene før vi møter på et rådyr som skvettent hopper avsted. 

– I tillegg til kulturlandskapet finnes både rådyr, hare og rev på øya, opplyser Ruth.

Hun har ventet ved fyrmesterboligen og  de to fyrtårnene og har sagt ja til å vise oss noen av sine vinter-favorittsteder. Vi beveger oss mot Vestre Saltstein, et av mange turmål på Utsida. Veien ut åpenbarer en steinstrødd vidde ved havet og vel ute rigger vi oss til i le med ryggen lent mot en flat steinvegg. Påskestemningen er på plass når kvikklunsjen og appelsinen taes opp av sekken.

– Vestre Saltstein, Østre Saltstein, Kråka i nord og Skadden i sør, Eikeskogen og Tårntjernet, det finnes så mange favoritter. Å vandre langs rullesteinstranda, en kort tur, eller hele veien fra nord til sør, er alltid balsam for sjela.  Alle har godt av et opphold på Jomfruland, fastslår Ruth.

Guidede turer med påmelding for alle, eller spesialturer for grupper, har hun drevet med siden 2015. Nå er virksomheten innlemmet i DNT-stillingen.

– Vi tilbyr guidede turer med lokalhistorier fra før og nå. Turer til fots eller på sykkel. Vi skreddersyr turer etter ønske. Jomfruland er dessuten barnas øyparadis. Jeg ivrer for den gode gammeldagse familie på tur varianten der naturen i seg selv er hovedattraksjonen. Det er utrolig hva man kan finne i fjæra både på Utsida og Innsida. Jomfruland har også åpen gård med muligheter for hestridning på Jomfruland hestesenter. I august i fjor åpnet Jomfruland Nasjonalpark. Med den kommer det informasjonstavler og tilrettelagte raste-plasser. Øya er sårbar, så all ferdsel her ute bør foregå med respekt for naturen og kulturlandskapet. Å være gode forbilder for barna og lære dem god turskikk er viktig, sier Ruth.

Vi er kommet inn i Eikeskogen, vakker i vinterdrakt. Solstrålene snor seg inn mellom snødekte greiner og lyser mot gamle sammengrodde trær som ligner dyrefigurer. 

– Kirkegården og Friluftskirka ligger like her borte, det er også et godt sted å være, forteller Ruth.

Øya Aur

Jomfruland er sju kilometer lang og en kilometer bred på det bredeste. Et av Kragerøs mest populære turmål med sine langstrakte sandstrender på Innsida og rullsteinsstranden på Utsida, fyrtårnene, kaféene, galleriene, overnattingstedene, Tårntjernet, Eikeskogen, fuglestasjonen og friområdet Øitangen. 

Det eldste navnet på øya var Aur, som betyr grushaug eller gruslandet. Omkring år 1100 ble Aur ryddet og dyrket opp. Kjært barn har mange navn, sjøfolk kalte øya «Landet gode», og navnet Jomfruland nevnes første gang fra cirka år 1500. Noen mener dette navnet kommer av at nonner fra Gimsøy kloster holdt til her om sommeren, andre mener at øya er oppkalt etter Jomfru Maria.

Turfolket inntar Øitangen

Vi er kommet inn på tunet til DNT Øitangen. Midt i hjertet av Nasjonalparken tilbys overnattingsmuligheter i fire flotte utleieenheter med tilsammen 51 sengeplasser. Med Ruth som DNT vertinne er man svært godt ivaretatt. Som nevnt, hun vet nesten alt, og er alltid tilgjengelig. Om hun skulle finne på å ta seg en tur til fastlandet, nåes hun per e-post eller mobil.

– Vi er nesten fullboket denne påsken. Fra vi åpnet hyttene i mai i fjor har vi hatt en jevn strøm av besøkende som vil oppleve DNT’s sørligste kystperle i Telemark. Det som er viktig å vite, er at overnatting på Øitangen må bookes på forhånd, sier Ruth.

Fra taket på fuglestasjonen like ved ryker det fra pipa. Ivrige fugletitter-medlemmer sørger for å holde hytta varm året rundt. Mens vi nyter at sola varmer i hytteveggen, kommer en skiløper forbi. Ikke et helt vanlig syn i strandkanten, kommenterer vi. Litt senere kommer paret som holder til i fuglestasjonen. Vi lar de de siste kakaodråpene gli ned mens vi venter på at taxibåtsjåfør Per Haudt skal hente oss fra Øitangens egen brygge. Hvor ble timene av? Dagen er på hell og den lyseblå himmelen går snart over i rosa.

Vår i vente

Taxibåtsjåfør Per er opptatt av vær- og vind-forholdene i skjærgården. 

– Det er meldt noen dager med -10 grader, og fergeselskapet varsler om isruter, men det er vakkert da. Ikke minst lyset her ute, smiler han. Hans blanksorte firbente følgesvenn, Taxi, logrer enig. 

Inntrykkene fra det sjelde synet av moreneøya i vinterdrakt sitter i, når vi 10 minutter senere hopper i land ved taxibåt-brygga i sentrum. 

Vi er skjønt enige om at det ikke blir lenge til neste øyekspedisjon, for snart teppelegges Jomfruland på nytt. Regner med at vi ikke blir alene og at vi ses der ute, når hvitveisblomstringen setter fart!

Fakta:

Jomfruland nasjonalpark: 

En norsk nasjonalpark som ligger på og rundt øyene Jomfruland og Stråholmen i skjærgården i Telemark; 98 prosent av arealet i nasjonalparken er sjøområder.

DNT Øitangen:

På nordspissen av Jomfruland, midt i hjertet av Nasjonalparken, tilbyr DNT Telemark booking av gode overnattingsmuligheter i herlige turomgivelser! Det er også mulig å booke guidede turer med lokalhistorier.