fbpx

På gården der folk i alle aldre føler seg hjemme, tar vi en rundtur med Eva (2) og hilser på alle de spennende dyra som hun til daglig er omgitt av.

Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen

Eva med ponni på Gundersen gård Jomfruland

Da Bente Jore, Evas mormor, kom til Jomfruland for 37 år siden, var det melke-produksjon på Gundersen gård. Fjøset var fullt av kuer, i tillegg drev svigerfar Ivar Gundersen, og sønnen Leif Gundersen, med rideutleie. Nå er det synet av vakre hester som er det første som møter deg på gården, men også en gjeng andre eksotiske, morsomme, små og store dyr. 

– Jeg driver gården sammen med to av døtrene mine, Anna Jore Gundersen og Marte Jore Gundersen. Det er noen år siden familien måtte tenke nytt, og det er flott at jentene og resten av familien vil fortsette med ridesenter, besøksgård og inn på tunet gård som er blitt en viktig del av driften de siste åra, smiler Bente.

I PAKT MED ØYAS INTERESSER

Gundersen gård byr på en unik mulighet for deg til å hilse på dyr og lande i omgivelser der de gode gårdstradisjonene føres videre. Her er det åpent hele året og på gården kan du hilse på lama, emu, hester, ponni, ullgris, minigris, påfugl, papegøye, miniesel, sauer, geiter, høner og kanskje enda noen flere. Ja, glemte vi å nevne at du også kan klappe kaniner og marsvin som bor i en stor binge inne i den den store driftsbygningen?

Med flotte åpningstider fra 11.00 til 18.00 har du god tid til å vandre rundt, ta alle sanser i bruk og være midt i en gårdsidyll av de sjeldne.

– Vi merker at besøkende senker skuldrene når de kommer inn på tunet. Her kan man i ro og mak nyte medbrakt mat eller handle i den lille kiosken og få gratis kaffe. For barna har vi lagt til rette for å hoppe i høyet. Vi har også klatreapparater, husker og sklier, sier Bente.

Geitene koser seg på Gundersen gård på Jomfruland

PÅ RUNDTUR MED EVA

Vil du oppleve vakre Jomfruland fra heste-ryggen, kan du bestille en ridetur til deg selv, familien eller vennegjengen. Turene legges opp tilpasset rideferdighetene og kan gjennomføres fra tidlig vår til sen høst. Marte og Anna står for undervisningen, mens Bente har ansvaret for maten som kursdeltakerne får servert i hovedhuset på gården.

Ridesenteret, med rideleirer, ridekurs og rideundervisning, er et ettertraktet tilbud. Til Jomfruland kommer barn og unge langveisfra for å bli med på rideleir. Bente og døtrene drømmer om på sikt å kunne utvide sesongtilbudet for å imøtekomme den store etterspørselen etter leir, weekend kurs og rideturer. 

– Kom, jeg skal vise dere dyra, sier lille Eva og tar over føringen. Martes datter har ikke begynt i barnehagen enda, og hun elskerå stelle og være med dyra. Med alt som er å gjøre på gården, er det veslevoksne lille sjarmtrollet med mamma, tante og momor på jobb fra morgen til kveld. Hun er solstrålen, i spesialbestilt jobbantrekk fra Felleskjøpet, som tidlig har lært å sette pris på gårdslivets kvaliteter. Eva mater dyra, rir på ponni og er gjerne med når mamma Marte underviser i Akademisk ridekunst.

– Eva minner meg om mine egne døtre. De var også helt ville etter hest helt fra de var bittesmå, smiler Bente.

INN PÅ TUNET GÅRD

Gundersen gård er også en gård som tilbyraktiviteter som gir meningsfylt arbeid, mestring, utvikling og trivsel. «Inn på tunet gårder» er godkjente for tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Det er mange ulike forskningsrapporter og erfaringer som viser positive effekter av denne typen tiltak. Å bruke dyr i terapi, arbeide med hagebruk og mestring av konkrete oppgaver på gården er en del av «Inn på tunet».

– Til oss kommer ungdom som av ulike årsaker trenger en pause fra skolegang eller andre utfordringer. I helgene bor og spiser ungdommene i huset sammen med oss og blir en naturlig forlengelse av familien, forteller Bente.

Familien ja. Bente har kjæreste, fem barn og tre barnebarn. Noen av barna har flyttet ut av redet, andre bor nær og i tilknytning til gården og samtlige hjelper til ved behov. Og det er det støtt og stadig når man drivergård og bor på en øy ytterst i Kragerø-skjærgården. – Med 16 hester og alle de andre dyra går det med endel rundballer med høy. Vi klarer ikke å produsere alt vi trenger her på øya, så livet må legges opp etter ferje-rutene, sier Bente. 

Det tar fort en hel arbeidsdag å hente varer i byen, men den driftige familien er selvsagt glade for alle de positive ogbehjelpelige ferjeansatte som hjelper til med smått og stort. 

– Kom da, nå skal vi kose med kaninene, lyder oppfordringen fra Eva.

Påfuglen på Gundersen gård slår ut sine fantastiske fjær

Sjekk ut hva Gundersen gård på Jomfruland kan tilby på Instagram og Facebook.