fbpx

Kragerø Seilforening (KSF) er en av landets eldste seilforeninger, men tenker nytt. Nå starter foreningen en engasjerende og morsom regattaform for voksne: Kragerø Seilsportsliga

Tekst: Per Apelseth • Foto: Birgitte Sjøberg og Børre Brekka

Mathias, Grace, Matilde og Johannes i klær fra Sport1 Kragerø

Seilforeningen fra 1881 driver en god og aktiv jollegruppe, forteller Øivind-Tore Mylius, nestleder i KSF. Barn og unge har tilgang til topp utstyr og moderne joller, helt uten treningsavgift eller utstyrsleie. Den nystartede Seilsportligaen vil være med på å forhindre frafall når ungdommen vokser ut av jollene, og trenger større utfordringer innen seilsporten.

Nytt i Norge

På landsbasis har Norsk Seilsportsliga blåst liv i aktiv sportsseiling, samtidig som fokus har skiftet fra seiler til seilforbund og seilforeninger. Tidligere var det den enkelte seiler som selv sto for økonomiske investeringer i båt og utstyr for å nå frem i kampen om titler. I Seilsportsligaen har Norsk Seilforbund overtatt eierskap, transport, utstyr, opplag o.a. Seilbåtene stilles tilgjengelig for seilerne til en treningsdag og to konkurransedager. Alt finansieres via en delingsøkonomi der seilforeningene betaler en årlig lisens for å stille lag i ligaen. En praktisk ordning som bygger på erfaring: Moderne menneskers foretrekker å betale for en tjeneste, fremfor å ta ansvaret for å eie. Prosjektet har vist seg å fungere svært godt. Det er blitt en ny giv i seil-Norge, og det dukker opp flere lokale varianter av seilsportsligaer.

Fra eliteserie til Champions League

I Norsk Seilsportsliga stiller alle norske seilforeninger med sitt beste lag der en miks av seniorer og juniorer seiler mot hverandre for å kåre Norges beste seilforening. Seilingen foregår i to divisjoner, og er seilingens svar på fotballens Eliteserie. KSF seiler for tiden i 1. divisjon. De beste norske seiforeninger rykker opp til Champions League og møter de beste europeiske seilklubbene. For å skape interesse og oppmerksomhet for seilsporten seiles det publikumsvennlig på korte baner i havnebasseng eller nært land. Konkurransene sendes direkte på internett med kommen-tatorer, og alle båter blir GPS-sporet med visuell visning, datastatistikk og grafikk.

Bag seiling

I Kragerø Seilsportsliga trenger seilerne kun en bag med personlig seilerutstyr. KSF sørger for seilbåt og gjennomføring av konkurransen. Seilforeningen finansierer seilbåter, og rekrutterer samtidig nye seilere til et aktivt konkurransemiljø. Bedrifter, lag eller en samling av seilere kan kjøpe seg inn i prosjektet ved å betale en årlig lisens for å få tilgang til en moderne kjølbåt og fire årlige regattaarrangement. KSF står for båter, utstyr og gjennomføringen av seilkonkurransene, finansiert gjennom lisenser og sponsorbidrag. Bedriftene som er med promoteres via logoer på båter og utstyr rundt arrangementet, og får en arena for å drive teambuilding, kundepleie og morsom fartsfylt seiling. Bedriftsligaen er starten på et større og mer aktivt sportsseilermiljø i Kragerø, og danner en god treningsarena for KSFs egne seilere, ikke minst ungdom og juniorer.

Bedrifter med vind i seilene

Kragerø Seilsportliga arrangeres fire ganger i året, og det seiles på korte og raske baner i Kragerøfjorden. Hvert lag fra lokale bedrifter består av minst fire seilere, og to lag er på banen av gangen. Lagene bytter båt på vannet, og de ventende lag rullerer ved neste målgang. Det seiles flere små kort race på ca. 20 minutter helt til alle har seilt mot alle. Etter hvert race får lagene poeng, og alle poengene summeres opp i en tabell. Lagene tar med seg poengene til neste runde. Etter endt sesong summeres tabellen opp, og en vinner blir kåret.

Pølsebane

Banen blir merket opp med bøyer motvinds, en såkalt pølsebane. Man seiler fra start, runder en toppbøye og seiler tilbake til en bøye ved startlinjen for så en samme runde en gang til før man seiler i mål over startlinjen. KSF står for banelegging, start, dømming og arrangementet for øvrig. enkel bevertning og sosialisering etter hvert arrangement og seilerfest med premieutdeling etter siste arrangement.

KSF vil etterhvert selv ha eget lag i Kragerø Seilsportsliga. Målet er i tillegg å få til et rent juniorlag som er sammensatt av unge seilere som trenger en ny utfordring når de blir for gamle for jolleseiling.

Båttype J/70

Kragerø Seilforening satser på den samme båttypen som Norsk Seilsportliga og Norges Seilforbund har valgt. J/70 er verdens raskest voksende enhetstype. Seilbåtene er meget sporty, og planer med vindhastigheter på 6-7 m/s. Båtene er lett å håndtere, og satt opp slik at det er både enkelt og allikevel spennende å seile for alle fra nybegynnere til erfarne. Båten føles trygg selv i høy fart og mye vind. Båtene kan sjøsettes og rigges uten kran. Riggen er lett, og båten kan fraktes på henger. Opplag og vedlikehold av båtene lar seg enkelt håndtere av seilforeningen.

J/70 båtene er også perfekte kjølbåter til å lære foreldrene rundt jollegruppen å seile i. J/70 er en lettseilt og trygg, men allikevel sporty båt som er lett å mestre for alle nye som vil forsøke seg. Med flere båter vil KSF starte et prosjekt for å få flere seilerforeldre til å bli glad i seling.

Fremtidsvyer for KSF

På sikt ønsker Kragerø Seilforening å samle erfaring som arrangør for moderne bane seiling, Med denne kunnskapen innenbords vil KSF søke om å bli en av arrangørene i Norges Seilsportsliga. Målet er å sette Kragerø på kartet som et sted med aktivt seilermiljø og fantastiske konkurranseforhold i nasjonal skala. Underveis skapes et nytt sportsseilermiljø i Kragerø. KSFs lag i Norsk Seilsportsliga har tilgang til båt, samt et miljø å trene i. Kragerøseilerne satser på opprykk, og vil hevde seg i toppen av norsk seiling.

KSF ønsker også å trene opp lag til «Youth Sailing Champions League». En seilsportliga for seilere under 23 år, der alle de beste ungdomslagene i Europa møtes. Lagene kan melde seg på for å seile kvalifiseringsrunder for å kvalifisere seg. Med flere båter og et godt miljø rundt J/70 seiling kan KSF trene opp et ungdomslag.

Fremtiden vil vise muligheter og behov for antall konkurransebåter i Kragerø. Målet er å få etablert en flåte av tre til fem seilbåter, slik at man kan ha flåterace i Kragerø, avslutter Øivind-Tore Mylius.

Annerledes, aktivt og gøy

Hos Sport1 i byens gågate råder en oppstemt stemning etter første race i Kragerø Seilsportsliga. Innehaver Stian Størseth forteller at han har blitt bitt av basillen når det gjelder seiling. Faktisk ønsker han å seile mye mer, om tiden strekker til. Stian deler gjerne sine nye seileropplevelser. Sport1-sjefen forteller om kjempespennende seilas i nye og raske båter, mens han skifter patroner på oppblåsbare flytevester for
ventende kunder.

« Sport1 vil gjerne være de beste seilerne i Gågata»

Sport1 Kragerø

Stian og butikkmedarbeiderne Magnus Asbergsson, Grace Jenset og Morgan Bakken ønsket å gjøre noe sammen utenfor arbeidstid. Noe som var annerledes, aktivt og gøy. Vi ville utfordre oss selv. Ingen av oss hadde seilt tidligere, sier den begeistrede seilerdebutanten, og skryter uhemmet av seilforeningens instruktører: Takket være dyktige instruktører lærte vi fryktelig fort. Vi erfarte at trygge opplevelser med seiling til og med kurerer vannskrekk. Med på Sport1-laget er også Helge Eliassen og Petter Jørgensen.

Best i gågata

Sportsbutikkens seilerartikler selges nå med innlevelse og erfaring, og butikkens medarbeidere lytter til kunders seilopplevelser med innlevelse og ny innsikt. Kragerø Seilsportsliga har gitt oss teambuilding i praksis, fastslår Stian, som opplevde at båten kom i plan under den første seilasen. De positive forventningene til seilsports-opplevelser på Kragerøfjorden ble innfridd, og sesongen er i gang. Konkurransen er jevn. Etter første race endte alle deltagende lag med fem poeng. Seilerne fra Sport1 har ingen målsetning når det gjelder plassering i Seilsportsligaens konkurranser, men innrømmer gjerne at det hadde vært greit å slå laget fra Privatmegleren. Sport1 vil gjerne være de beste seilerne i Gågata.

Lagene som deltar i Kragerø Seilsportsliga 2019:

Sport1, Privatmegleren, Fredensborg Fritid, GS Maskin. Kragerø Jobbprofilering utfører profileringsarbeid. Hovedsponsor er Sparebanken Sør