fbpx

Når dagene blir kortere, vinden blåser friskere og høstfargene er fantastiske, er tiden inne for nye kragerøeventyr. Det skjer i Kragerø Event tar deg med til havets svarte gull i kragerøskjærgården 

Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen

Kragerø, den idylliske sommerperlen, kan også midt i oktober vise seg fra sin beste side! Det er blitt kaldere, men det gir sommervibber å mønstre på en seks timer lang båttur i kragerøskjærgården. Særlig når dagen kommer med gnistrende sol og vindstille. Denne oktoberdagen er det 20 forventningsfulle som har meldt seg som testpersoner til Kragerø Event sitt nye arrangement: Hummer og skalldyrsafari med kulinarisk strandhugg i skjærgården. 

Ved Barthebrygga ligger tre komfortable Targa-båter og venter, med arrangør Espen Johannssen som vert. For han er 1. oktober en hellig dato, den markerer starten på en høytid han ønsker at flere skal få gleden av å feire. Når hummerfisket starter, rydder den erfarne hobbyfiskeren kalenderen. Kunsten det er å sette teiner, vite hvor de skal plasseres, samværet og jakten sammen med alle de andre som leter etter havets svarte gull slutter aldri å fascinere han: 

– Vi ønsker å invitere grupper, hotellgjester og privatpersoner med på hummersafari hvor fangsten kan nytes i sjønære og friske omgivelser. Å sette og trekke teiner er en rå og ekte opplevelse i vår fantastiske skjærgård. Med oss kan du være med å agne, sette og trekke krabbe- og hummerteiner, eller rett og slett bare være med på båttur som tilskuer. Du må stille i varme klær, og får garantert en unik høstaktivitet sammen med oss, smiler Espen. 

Perfect Day og hummergaranti

Båtene legger ut i den fantastiske dagen på flatt hav. Det er god stemning på dekk i alle tre Targaer. Langs ruta fra byen ut til Rauane er det satt ut teiner som skal trekkes. Espens båt trekker hummerteinene og her er det aktivitet. I de to andre båtene stiger spenningen i takt med hver teine som dras over ripa. Noen har kledd seg litt for sommerlig, men verten har varme jakker til utlån. En perfekt dag på sjøen, er alle enige om. Timene flyr. Dagens fangst blir tre hummer og massevis med krabber. 

Turen ender ved brygga og sjøbodene til Eidkilen bakeriutsalg. Her har man etablert et populært bakeriutsalg som ligger lunt til ved utløpet av Eidkilen, kanalen som deler Skåtøy i to. Der inviterer Kjetil Valldal og sønnen William til et gjestebud båtfolket sent vil glemme. Etter tre timer på sjøen trakteres gjestene med et fantastisk måltid bestående av Williams fiskesuppe, etterfulgt av nykokt hummer og krabber servert med hjemmelaget surdeigsbrød, aioli og tilhørende godt drikke. Som seg hør og bør under et høstlag i kragerøskjærgården, varmer det godt i bålpanna også.

Den nye høstsesongen

Destinasjonsutviklerne i Kragerø har lenge ønsket å utvide sesongtilbudet og utvikle gode opplevelser for lokalbefolkning og tilreisende. Å ta med gjester på tur for å oppleve hummerfisket, der man får lære hvordan man merker, agner, setter og trekker teiner samt å lære seg reglene og bruken av redskaper er godt i tråd med bærekraftmålene kommunen har forpliktet seg til. 

– Samarbeid med andre lokale aktører innen opplevelsesbransjen er naturlig for å kunne få til et godt produkt. Leverandører av råvarer som blant annet Kragerø Sjømat og Brødrene Brubakken er også en del av dette. Samarbeid er dessuten veien å gå for å skape flere arbeidsplasser i skjærgården, sier Espen. 

Hummerjubel i Kragerø

I Norge har hummerbestanden gått ned 92 prosent på 90 år. Men heldigvis er det også positive ting som skjer, rapporterer kragerømannen, Per-Erik Schulze, i Naturvernfor-bundet.

Før årets hummersesong var han med på befaring av hummerbestanden i et vernet område utenfor Jomfruland. Siden 2016 har Kragerø hatt et fem kilometer langt vernet område der hummeren er totalfredet.  Hummerfredningsområdet utenfor Kragerø er et av de første og største i Norge. Til Dagbladet forteller Per-Erik:

– Mange titusen mennesker fisker hummer i Norge. Mens det er vanlig å få én hummer per tiende teine over natta, fikk prøvefangsterne i Kragerø 6,5 ganger så mange. Nå begynner vi virkelig å se resultatene, både i vårt fredningsområde og andre. Dette viser to ting: Det er ikke overraskende at det blir mer og større fisk og skalldyr når du ikke fisker, men det viser også hvor høyt fisketrykk det er, sier han.

Espen minner om reglene som gjelder for hummerfiske og hvor viktig det er at disse respekteres. 

– Skal denne høytiden vare må vi ta hummeren på alvor, sier han. 

10 kjappe om hummerfiske: 

  • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året
  • Hummer som er mindre enn 25 cm og større enn 32 cm må settes ut igjen i sjøen
  • Du kan ikke fange hummer i hummerreservatene
  • Du må melde deg på til hummerfiske hvert år
  • Du kan maks bruke 10 teiner per person per båt
  • Teinene skal ha minst to fluktåpninger pluss ett rømmingshull
  • Teinene skal røktes minst en gang i uka
  • Vaket må merkes med deltakernummer, navn og adresse
  • Meld fra i Fritidsfiskeappen hvis du mister redskap
  • All fangst må selges gjennom salgslag eller godkjent kjøper

Vi skreddersyr unike opplevelser i Kragerø

Det Skjer i Kragerø – EVENT ønsker å bruke Kragerø som en arena for gode opplevelser. Vi vil med dette ønske våre samarbeidspartnere og bedrifter, lokale og turister til Kragerø.

Merkevaren Kragerø er hotspot. Vi lager gjerne pakker for bedrifter som kickoff og ledersamlinger, konferanser og teambuilding. Vi skreddersyr ditt arrangement ut i fra deres ønsker og behov. Vi har gode samarbeidspartnere for overnatting i idylliske Kragerø by, til golf, spa og relaxing, eller i naturskjønne omgivelser på Jomfruland og Portør. 

Pakkene varierer alt fra noen timer til en natt eller en hel helg. Det er opp til deg.

– sammen skal vi skape de beste Kragerøopplevelsene!

Kontakt: ESPEN JOHANNESSEN Tlf. 970 04 460post@krageroevent.no

www.krageroevent.no – Følg oss på Facebook og Instagram