fbpx

Det skjer magasinet har prøvd bag-seiling. Ta med vest, en bag med seilklær og bli med. Kragerø Seilforening ordner resten.

Tekst: Per Apelseth • Foto: Per Stian Johnsen

Kragerø Seilforening

Omstart, fastslår Trond Sejerstedt Bødker, leder av Kragerø Seilforening. Ingen av seilbåtene nådde startlinjen i løpet av ett minutt. En småflau vind skaper mindre krusninger ute på Kragerøfjorden, men ikke nok til nødvendig fremdrift mot strømmen i sjøen. Snart friskner brisen. Regattastarten går som planlagt, noen minutter forsinket. I et bilde kan man kanskje si at Kragerø Seilforening, som er en av landets eldste, også har foretatt en omstart. Gamle og nye krefter har samlet seg, og skapt en ny giv i lokal seilsport. Det har bokstavelig talt gitt vind i seilene med økt rekruttering, større aktivitet, og et engasjert og trivelig sportslig og sosialt miljø.

BAG SAILING

Trond er selv en erfaren seiler, men følger første heat i ettermiddagens regatta i Kragerø Seilsportliga i ledsagerbåt. Seilforeningen eier tre seilbåter av typen J/70, en av verdens hurtigst voksende regattaklasser. Det er strenge klasseregler, og det er ikke tillatt å gjøre endringer på båtene. J/70 beskrives som en enkel og morsom båt å seile, og kan være utfordrende å seile fort. J/70 seiles med gennaker, et «flyvende forseil» beregnet til å seile med vinden. Med gennaker kan båten oppnå planfart når forholdene ligger til rette. Mannskapet sitter trygt på rekka. Det gjør seilingen morsom og trygg for alle om bord. Hver seilbåt har et mannskap på fire. I Kragerø Seilsportliga er det i årets sesong ni lokale team som i innbyrdes konkurranse seiler regatta med de tre båtene. Seilerne møter kun opp med vest og seilklær, og det er plass til flere som ønsker å seile. Dette er bag-seiling i praksis. Kragerø Seilforening tilbyr kurs, trening med instruksjon og god oppfølging. Flere seilere kan bety anskaffelse av flere seilbåter på sikt. Seiling i Perlen blant kystbyene er altså rimelig og kortreist moro. Takket være Kragerø Seilforening trenger man ikke en gang å eie en seilbåt. Som medlem kan man benytte foreningens båter så mye man vil, også joller som Feva og Optimister. Og det er gratis seiling for juniorer.

Kragerø Seilforening

SAMARBEIDSPARTNER SPAREBANKEN SØR

Seilbåter, seilinstruktører, seilere og en fjord å seile på er viktige rammefaktorer. Det er også havneanlegg med brygger, utstyrsbuer, klubbhus mm. Seilforeningens anlegg på øya Saltneven er en perle i Perlen, men krever selvsagt innsats og midler til vedlikehold og utvikling. Et nystøpt dekke på hovedbrygga er allerede på plass, nye faste og flytende brygger er på gang, og en gangbro skal skiftes. Listen er lang. Saltneven er stedet for seilforeningens regattaer, seilkurs og andre sosiale arrangementer. I tillegg har anlegget en gjestehavn for båtreisende langs kysten, med lokaler som leies ut til tilstelninger og sammenkomster. Ting må være i orden. Medlemmenes kompetanse og dugnadsånd strekker ikke til. Det trengs fagarbeid og økonomiske midler. Sparebanken Sør ser verdien av seilforeningens innsats i Kragerøsamfunnet, og er med sine finansielle midler en stolt samarbeidspartner. Banksjef Bente Lauritzen forteller at Sparebanken Sør er en engasjert sponsor som ønsker godt samarbeid, og planlegger for et lengre løp. I tillegg til penger tilbyr Sør flere tjenester, god økonomisk kompetanse og et bredt nettverk som også Kragerø Seilforening kan ha nytte av.

Flere jenter burde lære både å seile og kjøre båt

TEAM BADSTUA

Vi tar egentlig badstue, informerer Astrid Ellegaard Olsen. Astrid seiler på lag med Linda Sleipnes, Maria Dietrichson Borkhus, Cecilie Kaaber og Oda Dahl. Opplysningen vekker latter, men har en kjerne av sannhet. Gjennom høst og vinter har jentene benyttet Kragerøs flytende badstue til sosialt samvær og fritidssyssel. Maria kjente til seilforeningens prosjekt for å få flere jenter engasjert i seiling. Hun spurte sine saunakolleger om de ville være med i seilsportligaen, og alle svarte ja. Manglende seilererfaring for noen dem var ingen hindring. Alle har kjent tidsklemmen med barn, jobb, hjem og fritidsaktiviteter, men har klart å sette av tid til seiling. Begrunnelsene teammedlemmene gir for å seile er varierte, men også samstemte. For noen er seiling en drøm som har gått i oppfyllelse, for andre en naturlig fortsettelse av interesse for båtliv i skjærgården. Det er viktig å komme ut av komfortsonen, og utfordre seg selv på nye ting. Seiling er sosialt og kjempegøy, men også krevende mht. samarbeid i stressende situasjoner. Det å ha en felles aktivitet er en fin måte å være sammen på, og seiling øker lysten til å være mer på sjøen. Båtliv er en viktig og verdfull del av livet i Kragerø. Man tilegner seg ny kunnskap. Krysser vi nå? Kan man runde merket med gennaker oppe? Og jentene merker at konkurranseinstinktet våkner. Flere jenter burde lære både å seile og kjøre båt. Cecilie er overbevist om at flere vil flytte fra storbyen til Kragerø når man opplever småbyens mulighet for økt livskvalitet. Seilsport blir også en god møteplass for nye mennesker, både fastboende, nytilflyttede og sommergjester, avrunder seilerjentene. Det er tid for nye heat i kveldens regatta, og jentene transporteres ut til seilbåten de skal overta. Mannskapsbytte skjer i åpen sjø, og foregår raskt og udramatisk.

SEIL OG MORO

Ved Gunnarsholmen er det seilopplæring og trening for juniorseilere. Alle som vil kan prøve seg, under ledelse og tilsyn av unge og kompetente seiltrenere. Birk Borkhus, Teodor Kristiansen og Sindre Hovde Pettersen har alle Seilforbundets Trener 1 kurs. Instruksjon og oppfølging skjer både ved brygga og ute på fjorden. Trenerne tar plass i seiljollene, eller følger opp i ledsagerbåter med motor. Inne i havnebassenget er det trygt og relativt lite vind som passer for nybegynnere. Når juniorseilerne blir mer rutinerte og dyktige, foregår seilingen på fjorden utenfor Gunnarsholmen. Hele tiden under oppsyn av de unge trenerne, som også har radiosamband seg imellom. Barna skal føle seg trygge, ingenting overlates til tilfeldighetene. Nestleder i seilforeningen Lise Welo holder oppsyn med det hele. Målet er klart. Seiling er moro, nært og gratis for de unge utøverne i alderen 8 til 14 år. Flere barn i Kragerø burde få benytte seg av muligheten. Gratis seiling er et tilbud til unge både for- og ettersommer, og i slutten av juni er det tradisjonell Seilcamp på Saltneven. Lise ønsker gjerne flere barn velkommen til Kragerø Seilforenings aktiviteter. Det er moro å mestre seiling.

– Vi er stolt sponsor av seilsportligaen,

sier banksjef,

Bente Lauritsen.