fbpx

Julekaker & julegodt

 

Selv om vi ikke absolutt må ha syv slag kaker til jul lenger, er julebakst en hyggelig familie- og venneaktivitet. Julebaksten er en tradisjon det er vel verdt å ta vare på, og med småkaker i boks, har du alltid noe å by på.

 

Brune Pinner

Enkel og god julekake

Forvarm stekeovn til 160 °C varmluft. Gjør klar et stekebrett, eller to med bakepapir. Rør smør og sukker godt sammen. Bland inn resten av ingrediensene. Elt deigen og del den i 6 emner. Trill pølser og trykk til flate stenger på stekebrettet. Pensle med egg og dryss på sukker og hakkede mandler. Stek kakene på øverste rille i ovnen i ca. 15 minutter. Skjær stengene på skrå mens de er varme, ca. 1,5-2 cm. Avkjøl på rist.

Du trenger:
150 g romtemperert smør | 200 g sukker | 2 stk eggeplomme | 1 ss lys sirup | 1⁄2 ts malt kanel | 1 ts vaniljesukker | 1 ts natron | 300 g hvetemel

Pensling og dryss:
1 stk sammenvispet egg | 1 dl sukker | 1 dl hakkede mandler

 

julekake, brune pinner

Myke vaniljekarameller

Barnas favoritt

Blad alt sammen i en tykkbunnet kjele eller stekepanne. Kok opp under omrøring og la det koke i ca 10 min mens du rører godt hele tiden. Hell over i en liten form kledd i bakepapir og avkjøl i ca 3-4 timer. Del opp i passe store biter.

Du trenger:
150 g smør | 100 g sukker | 1 b kondensert melk | 2 ts vanilje sukker

 

karameller

Brente mandler

Smaken av jul

1. Ha mandler, sukker, vann og vaniljesukker i en tykkbunnet, vid gryte. Kok opp på middels varme. Rør hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg som et sukkerlag rundt mandlene.

2. Fortsett med røringen til sukkeret smelter igjen og mandlene har blitt blanke.

3. Hell mandlene over på bakepapiret. Dra dem litt fra hverandre med et par gafler og avkjøl.

Du trenger:
200 g mandler | 150 g sukker | 1 dl vann | 1 ts vaniljesukker

 

brente mandler

Mandeltopper

God klassiker

Du trenger:
100 g mandler | 400 g marsipan, av typen som inneholder 50 % mandler | 1-2 egg | 100 g sjokolade, lys eller mørk (her på bildet bruker jeg vanlig melkesjokolade)

Sett stekeovnen på 175 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha mandlene i en food processor og kjør knivene rundt til de har blitt helt smulete. Riv opp marsipanen i litt mindre biter før du har i den også. Tilsett så først det ene egget og kjør knivene rundt. Litt avhengig av hvor store eggene dine er, må du vurdere om du treger ett til, eventuelt litt av ett til. Deigen må være så løs at du greier å skvise den ut av en sprøytepose.

Da har du allerede skjønt hva neste steg er. Legg en riflet tupp i en sprøytepose og ha i mandelmassen. Sprøyt små topper på stekebrettet og stek dem i 17-20 minutter. La dem avkjøles på en bakerist. Smelt sjokoladen og dypp bunnen av mandeltoppen oppi. La det avkjøles i kjøleskapet før du legger dem over i en kakeboks.

julekake2

Marsipan nisseluer

Lag hjemmelaget marsipan

Lag marsipan eller kjøp ferdig | Rød konditor farge | Hvit sjokolade | Kokos

Hjemmelaget marsipan: 250g mandler | 250 g melis | 1⁄2 ts tragant (kan utelates) | 1 ss eggehvite | evt. 1⁄2 ts olje

Skåld mandler ved å legge dem i kokende vann i 3-4 minutter, og klem dem ut av skallet. Tørk mandlene godt, gjerne på kjøkkenbenken over natten, eller 1 time på 50 °C i stekeovnen. Mal mandlene en eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Mal dem igjen sammen med melis. Bland inn tragant og eggehvite, og kna marsipanen til den henger godt sammen og er lett å jobbe med. Er den for tørr, så bland inn litt mer eggehvite eller noen dråper nøytral matolje. Er den for bløt, så kna inn litt mer melis. Pakk den ferdige marsipanen i plastfolie og la den hvile en stund på kjøkkenbenken.

marsipan

Hjemmelaget Ripslikør Oppskrift

Ripslikør

Du trenger:
1 norgesglass (2 liter) | Rips Sukker 60 % sprit |

Fyll glasset opp med så mye bær du får plass til, hell så på så mye sukker du får plass til inn i mellom bærene og fyll opp med sprit. Blandingen skal nå stå på glass i minst 6 uker, vend på glasset hver uke slik at sukkeret løses opp.

ripslikør

Slåpelikør ALA Jomfruland

Slåpelikør, en herlig juledrikk

SLÅPER, slåpelikør

Slåpetorn er en løvfellende busk i rosefamilien. Den vokser spredt langs kysten i Sør-Norge. Fruktene er egentlig en type villplommer og er litt bitre på smak. Ved frost forsvinner mye av den bitre/tørre smaken bærene egner seg særdeles godt til lage en nydelig likør.

Oppskrift: Slåpelikør ALA Jomfruland

Om du plukker slåper før første frostnatt, så gjør fryser den samme jobben.Legg slåpene i fryseren en stund før du lager likøren.

  1. Legg slåper i en ren og tett glasskrukke eller liknende.
  2. Hell på sukker slik at alle bærene er dekket helt til toppen.
  3. Fyll på med ønsket variant av sprit. Her er det brukt gin.Glasset skal fylles helt til topp, slik at alle bær blir dekket helt.
  4. La glasset stå i ca 3 måneder for et perfekt resultat.
  5. Glasset bør vendes med jevne mellomrom for å blande innhold og sukker løses opp og fordeles.
  6. Etter ca 3 måneder, siles likøren fra bærblanding, og helles over på flaske

Nytes til dessert eller et hyggelig måltid.

slåpe
slåpe